Amikor fáj a szex..

Amikor fáj a szex..

A szexről általában nem beszélünk. Ha igen, akkor pedig arról szól a fáma, hogy milyen jó volt. Ám van, amikor mégsem jó, sőt, fájdalmat okoz. Vajon erre is van megoldás? Dr. Kohári György szexuálterapeutával készített sorozatunk negyedik, befejező részéből ez is kiderül.

A szexuális zavarokat a szakemberek négy nagy csoportja osztják, amelyek a következők: a vágyfázis zavarai, az izgalmi szak zavarai, az orgazmuszavarok és a fájdalmasszex-szindrómák.

A szexualitás nagyon egyéni, nagyon személyes dolog, ahol sok minden belefér a normalitás keretei közé. Ezért azt tekinthetjük kudarcnak, ami az érintett számára kudarcélménnyel jár, azt vesszük soknak, ami az illetőnek sok, s az számít zavarnak, ami az alanynak szenvedést okoz. A szexuális aktus során érzett fájdalom azonban - amelynek két fő típusa van - olyan tünet, amely egyértelműen rossz. Erre mindenképpen megoldást kell találni!

Diszpareunia

A diszpareunia, vagyis fájdalmas közösülés, bár elég ritka panasz, a férfiakkal és a nőkkel is előfordulhat. A szexuális aktus során fájdalom jelentkezik a nemi szervekben. Az esetek többségében fizikális okok állnak a háttérben. Férfiaknál ilyen a prosztatagyulladás vagy a húgyúti fertőzés. Nőknél okozhatja a fájdalmat endometriózis, a medencét ért ütés és minden olyan elváltozás is, amely hüvelyszárazságot eredményez. Akik már szültek, azoknál a szülés közben szerzett sérülések - a hüvely, a méhszáj, a méh, a méhszalagok elváltozásai vagy a gátmetszés sebe - is közrejátszhatnak a fájdalom kialakulásában. Szervi ok esetén a nőgyógyászt vagy az urológust érdemes felkeresni a panasszal.

A tünet lelki eredetű is lehet. A háttérben számtalan ok állhat a prűd neveltetéstől kezdve a múltbeli nemi erőszakon át a fájdalmas első közösülésig. Természetesen a jelen párkapcsolat zavarai, esetleg kommunikációs probléma is ok lehet. A lelki eredők feltárásában sokat segíthet a pszichoterápia, amely akár imaginációs (elképzelt képekre alapozó) technikákat és szexuális jellegű házi feladatokat is magában foglalhat.

Vaginizmus

A statisztikák szerint a vaginizmus, vagyis hüvelygörcs a nők egy százalékát érinti. A hüvely külső egyharmadának, "mandzsettájának" akarattól független izomösszehúzódásáról van szó, amely lehetetlenné teszi a behatolást. Bizonyos esetekben még más medencei izomcsoportok - az alhas, a comb, a far izmai - is csatlakoznak a görcshöz.

A hüvelygörcsöt okozhatja többek között hüvelygyulladás, erős szűzhártya, korábbi műtéti heg vagy más fizikális tényező is.

Amikor fáj a szex..

Ám a legtöbb esetben lelki ok, egy tanult reakció áll a vaginizmus hátterében. Ha például fájdalmas volt az első közösülés, akkor az újabb szexuális helyzetben aktiválódik a rögzült elutasító válasz. A hüvely "önvédelemből" nem engedi be a péniszt, így nem kell újraélnie a negatív élményt. Az ok más is lehet: korábbi nemi erőszak, bűntudat a szexuális élet miatt, félelem a teherbe eséstől, a nemi betegségektől vagy a fájdalomtól. Aktuális problémák, az adott párkapcsolat konfliktusai, kommunikációs hiányosságok, szorongás is kiválthatja a vaginizmust.

Nagy felelősség hárul a férfipartnerre: megértéssel és türelemmel érdemes közelítenie, és jó, ha kellő figyelmet szentel arra, hogy a hölgy a megfelelő izgalmi állapotba kerüljön. A közös út megtalálásában segíthet a szexuálterapeuta a pár tapasztalatainak meghallgatásával, elemzésével, tanácsokkal vagy akár házi feladatokkal.

A vaginizmusban szenvedő nőnek érdemes egyéni terápia keretében is feltárnia a görcs lelki okait, hogy végre felszabadult és örömteli szexuális életet élhessen.

Szexuálterápiás sorozatunk korábbi részeit - Nem megy a szex? Van segítség!, A szexuális izgalomról és Az orgazmuszavarokról címmel - keresse a www.egeszsegtukor.hu oldalon, ahol kérdezhet is szakértőnktől.

 

A további részeket itt találja:

Vágyfázis zavarai

A szexuális izgalomról

Orgazmuszavarok

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek