Amikor a férfinak melle van - Mi a megoldás?

Amikor a férfinak melle van - Mi a megoldás?

A férfimell manapság egyre gyakoribb jelenség az erősebb nem képviselőinek körében. A gynaecomastia néven ismert betegség érdekes módon az újszülöttekre legalább annyira jellemző, mint a hetvenes éveiket taposó idősekre.

2013.11.22

A férfimell hatalmas fizikai és pszichológiai terhet jelent a páciensre nézve, mivel a gynaecomastiában szenvedő férfiak általában annyira szégyellik magukat, hogy nemhogy edzőterembe nem mernek lemenni, de szorosabb pólókat és ingeket sem hordanak.

Amikor a férfinak melle van - Mi a megoldás?

"Manapság már olyan sok férfi kéri a nem kívánt mellszövet eltávolítását a plasztikai sebészeknél, hogy Ausztráliában a férfiak körében ez az egyik legnépszerűbb szépészeti beavatkozás" - nyilatkozta Dr. Geoff Lyons, az Ausztrál Plasztikai Sebészek Társaságának elnöke.

A gynaecomastiát a férfiak tesztoszteronszintjének csökkenése okozza, aminek következtében a mellnövekedést kiváltó ösztrogén jobban tud érvényesülni. A gynaecomastiás férfiak esetében a mellek pontosan úgy alakulnak ki, mint egy egészséges nőnél.

"A fiúcsecsemők 60-90 százaléka születik gynaecomastiásan, de esetükben ez az állapot csak átmeneti. Ezzel szemben a hormonális változásoknak köszönhetően kamaszkorban a betegség a férfiak nagyjából 30-50 százalékát érinti - nyilatkozta Dr. Lyons - A harmadik nagy pácienscsoport az 50 és 70 év közöttiek csoportja. Az ő esetükben a zsírszövet felhalmozódása válthatja ki a férfimell kialakulását."

Az Ausztrál Plasztikai Sebészek Társaságának szakértői szerint az a legjobb, ha a férfiak megvárják, amíg teljesen kifejlődik a mellük, és csak utána végeztetik el a mellkisebbítő beavatkozást. "A férfiak nem hiúságból távolíttatják el a mellüket, hanem a mentális egészségük megőrzésének érdekében."

A mellszövet eltávolítása nagyjából egy-másfélmillió forintba kerül, a teljes felépülés pedig 3-6 hónapot vesz igénybe.

"A páciensek kivétel nélkül mind rendkívül elégedettek a végeredménnyel. A legtöbben el se hiszik, hogy milyen jól néznek ki. A műtét növeli az önbizalmukat, és segít nekik, hogy az életük újra a normális mederben folyjon tovább" - nyilatkozta Dr. Lyons.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek