Amerika fejleszti a halhatatlan katonát

Amerika fejleszti a halhatatlan katonát

Az amerikai kormány olyan implantátumot fejleszt, amellyel a katonák magukat tudnák gyógyítani, akár a harcmezőn.

Találat éri a katonát – semmi gond, egyetlen gombnyomás, és az idegrendszer reagál, a fájdalomérzet kikapcsol, és már harcolhat is tovább. Szupererőnek hangzik, pedig a nem olyan messzi jövőben valósággá válhat, írja a focus.de.


Amerika fejleszti a halhatatlan katonát

A még fejlesztés alatt álló implantátum neve Electrx, és alapvetően két feladata lesz: felügyeli a testfunkciókat és irányítja az agyból érkező jeleket. A használatba helyezés idejéről egyelőre nem nyilatkozik az amerikai kormány, de a 78,9 millió dolláros projekttől sokat várnak. A katona, aki nem érez fájdalmat, fáradtságot, aki akár újra is tudja éleszteni saját magát, komoly ütőkártya lehet bármelyik hadsereg kezében.

A neuromoduláció a tudomány viszonylag fiatal területe, az ingerület-átvitel és az idegrendszer szabályozásával befolyásolja a fájdalmat, gyulladást, stresszt. Már használható készülékei is vannak, hallási problémákra már ültetnek be ilyen szerkezeteket. A katonai alkalmazás akkor valósulhat meg, ha sikerül a készülék méretét egészen apróra csökkenteni. Ha a fejlesztés beválik, az Electrx a civileknek is komoly segítséget nyújthat, például a fájdalomcsillapításban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek