Alvászavar

Fáradtság, ingerlékenység és feszültség - ezek az álmatlanság következményei. Hosszú távon pedig agyi károsodáshoz vezethet az alváshiányos életmód. Szakember segítségével azonban megelőzhetőek a szövődmények. Magyarországon minden harmadik felnőtt ember küzd azzal a ténnyel, hogy nehezen tud elaludni, vagy képtelen átaludni az éjszakát. Pedig az álmatlanság következményei amellett, hogy rontják az életminőséget, halálhoz is vezethetnek.

Például magasabb az éjszakai vérnyomása, ami hosszú távon szív- és érrendszeri kockázattal járhat, és károsítja a szívet - derül ki a kanadai Laval Egyetem munkatársai által végzett kutatásból. Francia tanulmány szerint pedig az alváshiány állhat a járványos méreteket öltő elhízások többségének hátterében. Valamint a washingtoni St. Louis Egyetem szakemberei állatkísérletekkel bizonyították, hogy az alváshiány és a folyamatosan megzavart alvás-ébrenlét ritmus olyan változásokhoz vezethet, mint amely eltérés az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyában megfigyelhető. Épp ezért nagyon fontos, hogy a rendszeres alvásproblémákat időben kezelni kell.

Mivel az alvás nem csak a regenerálódás, hanem az energiatárolás és emlékezés folyamatában is fontos szerepet játszik, ezért magyar szakemberek is arra hívják fel a figyelmet, hogy akinek több, mint egy hónapja fennálló alvásproblémái vannak, forduljon orvoshoz. Ugyanis nem csak az álmatlanság szövődményei lehetnek a szervezetre károsak, de gyakran magát az alvászavart is valamilyen meglévő, hasonlóan súlyos testi, vagy lelki betegség okozza. Egy háziorvosi vizsgálat azonban fényt deríthet a probléma valós okára, illetve további szakorvosi kivizsgálást is elrendelhet a pontos ok kiderítése érdekében.

Magyarországon is rendelkezésre állnak ugyanis a legmodernebb gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák egyaránt. Szakvizsgálatok alapján pedig az alvászavart felderítő ok kezelésére irányuló terápia egészítheti ki a kezeléseket. Ezek együttes eredményeként, továbbá a kezelőorvostól kapott életmódbeli tanácsok betartásával érhető el az ismételt pihentető alvás, és egyúttal előzhető meg, hogy az alvászavar szövődményeként további betegségek alakuljanak ki.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek