Alvás előtt memorizáljunk!

Alvás előtt memorizáljunk!

Akárhogy is nézzük, az óra közbeni ásítás nem a legnagyobb elismerés egy tanárnak, ám ha valaki elalszik rögtön az új információáradat után, az azt jelzi, hogy jobban ,,felszívtuk" a tudást - derítette ki egy új tanulmány.

Bosszantja a tanárokat, ha óra közben ásítanak a diákok, hiszen sokszor a dekoncentráltság jelének vélik ezt, vagy annak, hogy unalmas, amit mondanak, illetve, ahogy mondják. Kutatók kiderítették, hogy ellenben, ha valaki röviddel az új információ-áradat után elalszik, a tudást jobban magába szívja.

Ez azt is jelenti, hogy a legfontosabb dolgokat elalvás előtt érdemes tanulnunk, a legfontosabb előkészületeket ilyenkor tesszük, mert jobban megmarad az agyban. Az Indianai Notre Dame egyetem kutatócsoportja 208 diákot tesztelt, akik rendszeresen hat órákat aludtak éjjel.

Szópárok sorozatát mutatták nekik - némelyeket lehetett egymáshoz kötni, mások abszolút véletlenszerűek voltak -, és arra kérték őket, emlékezzenek, amennyire tudnak. A különböző szünet hosszúságokat is tesztelték, azaz néhány szót elalvás előtt kellett memorizálniuk.

Alvás előtt memorizáljunk!

Kis különbség volt az egymással kapcsolatba hozható vagy nem hozható szavak megjegyzése között, azonban azokra a szópárokra a diákok sokkal jobban emlékeztek, amelyeket egy 12 órás szünet - ebbe beletartozott az alvás is - előtt mutattak nekik.

Második alkalommal 24 órás szünetet kaptak a résztvevők. Az, aki lefeküdt aludni röviddel a szópárok memorizálása után, mindkét szókategóriára jobban emlékezett, tehát igen jótékony volt a pihenés hatása az új információk befogadásában.

Jessica Payne pszichológus elmondta: tanulmányuk megerősíti, hogy a memóriára jó hatással van, ha az információáradat után aludni térünk. ,,Valóban érdemes a legfontosabb megjegyzendő dolgokat elalvás előtt átnézni. Olyan ez, mintha megmondanánk az alvó agynak, hogy mire emlékezzen."

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek