Aludni vagy nem aludni - A délutáni szunyókálásról

Aludni vagy nem aludni - A délutáni szunyókálásról

Az óvodában még nehezen vettek rá minket, mostanra azonban vágyakozva gondolunk a délutáni szunyókálásra, aminek hasznosságáról és jótékony hatásáról megoszlanak a vélemények.

Bár a délutáni szieszta jól bevált szokás a mediterrán országokban, nálunk egyelőre kevés esély mutatkozik a bevezetésére. Ráadásul a délutáni alvásra sokan nem néznek jó szemmel. Egyesek szerint hizlal, mert a szervezet nem az emésztésre, hanem a pihenésre koncentrál, így az előtte fogyasztott táplálék nem olyan hatékonysággal fog felszívódni, mintha ébren lennénk.

Mások ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a délutáni alvás után kábán, émelygősen ébrednek. Ez utóbbi oka a ?túlalvás? jelensége. A délutáni mini-alvás ideális időtartama ugyanis 30-40 perc, ami alatt egy komplett alvásciklust élünk meg, természetesen rövidebb fázisokban, mint éjszaka.

Ellenben ha valaki 1,5-2 óra hosszát pihen, az álmatlan éjszaka elé néz, sőt, legalább két órára lesz szüksége, hogy szellemi kapacitását újra visszanyerhesse.

Aludni vagy nem aludni - A délutáni szunyókálásról

Görögországban hat éven át tartó vizsgálatot indítottak a témában, hogy bebizonyítsák a délutáni alvás pozitív hatásait a szervezetünkre. A kutatások eredményei szerint a délutáni alvás segít a felfrissülésben, hogy újra energiával töltsük fel agyunkat és testünket.Végeredményképpen ráadásul azt is megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen sziesztáznak, alacsonyabb a szívbetegségek kockázata, mint azoknál, akik csak esténként pihennek le.

A délutáni alvás felér egy adrenalin bombával és növeli a kreativitást, ugyanis ébredéskor az agy adrenalint is termel.A kívánt eredményhez természetesen hozzátartozik, hogy azt a röpke fél órát megfelelő körülmények között töltsük el, úgyhogy akárcsak az éjszakai alvás esetében, itt se legyünk restek az ideális matrac beszerzéséhez!

Forrás: napiotthon.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek