Alternatív megoldás a prosztata kezelésére

Alternatív megoldás a prosztata kezelésére

A prosztatabántalmak a férfiak körében is intim témának számít, amelyről legfeljebb orvosukkal és/vagy közeli barátaikkal váltanak szót, velük is leginkább csak akkor, amikor vizelési panaszaik egyre súlyosbodnak.

Azt a tényt, hogy problémáikkal mennyire nincsenek egyedül, az is bizonyítja, hogy hazánkban évente több százezer beteg szorul orvosi kezelésre a prosztata okozta panaszok következtében. Az esetleges kezelésektől való félelem nem minden ok nélküli, hiszen a jelenleg ismert gyógyszeres terápia hatékonysága nem a legtökéletesebb, az alkalmazott radikálisabb műtéti beavatkozásoknak pedig egyike sem kockázatmentes, ráadásul egy sor kellemetlen mellékhatással járhat.

A prosztatabántalmak az esetek egy részében gyógyszeresen jól kezelhetők. Azonban a súlyosabb, gyógyszeres kezelésre nem reagáló prosztata megnagyobbodásos esetekben (mint pl. gyakori és sürgető [esti] vizelési inger, nehezen meginduló, illetve gyakran elakadó vizelet, a vizelés után a hólyag telítettségének érzése nem szűnik meg – újabb vizelési inger lép fel, vagy a vizelés nehéz befejezése – az úgynevezett „utócsepegés” jelentkezése, stb.) műtéti beavatkozás válik szükségessé, a prosztata adenoma eltávolítása.

Alternatív megoldás a prosztata kezelésére

A krónikus prosztatiszes esetek jelentős része ugyancsak nem, vagy rosszul reagál a hagyományos terápiákra. Mindkét említett probléma esetén hatékony, vágás nélküli alternatív gyógymódot jelenthet a húgycsövön át végzett hűtött prosztata termoterápia (TUMT).

Hogyan működik?
A TUMT során egy speciális „Cooled Thermo Catheter”-t vezetnek a húgycsőbe, majd mikrohullámú generátor termelte hő hatására a katéter körül a megbetegedett prosztataszövet elhal, majd később felszívódik. A mikrohullámú hőkezeléssel egy időben a húgycső szöveteit hűtik, ez teszi lehetővé, hogy kellően magas hőmérsékletet érhessünk el a prosztata szövetében és létrejöjjön a kívánt szövetelhalás. Ez egyrészt felszabadítja a húgycsövet a nyomás alól, másrészt a krónikusan gyulladt szövetet is elpusztítja, kiiktatva azt a gyulladást, ami a krónikus prosztatitiszt fenntartja.

A TUMT tehát egy minimálisan invazív beavatkozás, mely helyi érzéstelenítésben elvégezhető és azon betegek esetében is alkalmazható, akik a nagyobb műtéti beavatkozásra nem alkalmasak! A különböző tanulmányok eredményei alapján a TUMT kevés szövődménnyel járó, biztonságos és hatékony, minimál invazív alternatív módszer, a jóindulatú prosztata hyperplásia és a krónikus prosztatitisz kezelésére, amely kitűnően alkalmazható az „1 napos” sebészeti ellátásban is.

Alternatív megoldás a prosztata kezelésére

A mindössze félórás, ambulánsan elvégezhető beavatkozás hosszú évekre vagy örökre megszabadítja a férfiakat kínzó problémáiktól. A betegek akár 95 százalékánál pár napos, vagy rövid átmeneti szakasz után megszűnik az úgynevezett „BPH syndrome” – vizelési probléma, vagy teljesen panaszmentessé válnak. A műtét után átmeneti ideig (1-3 napig) katéter alkalmazása szükséges.


Dr. Diószeghy Gábor
urológus, Istenhegyi Magánklinika

Megelőzési útmutató!

- rendszeresen, naponta legalább fél órát sportoljunk, sétáljunk
- egészségesen étkezünk – részesítsük előnyben a halat és baromfihúst – kerüljük a felesleges kalóriabevitelt, rostban gazdag ételeket, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk
- megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, kerüljük a túlzott mennyiségű koffeint
- kerüljük a rendszeres alkoholfogyasztást és napi egy pohár finom és jó minőségű bornál nem fogyasszunk többet
- pótoljuk a szervezet számára szükséges vitaminokat

A cikk a Patika Tükör 2020/júniusi számában jelent meg! Keresse a magazint a gyógyszertárakban4

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek