Alternatív gyógymódok: Az érintés varázsa

Alternatív gyógymódok: Az érintés varázsa

Egészségügyi újságírói munkánk során egyre többször találkozunk a klasszikus, nyugati orvoslás mellett alternatív vagy kiegészítő gyógymódokkal. Ezek főleg személyes gyógyulások történeteiben bukkannak fel, és sok esetben ezeknek a módszereknek tulajdonítják gyógyulásukat a betegséget megjárt emberek. Néhány orvos is kezd nyitott lenni más gyógyító módszerek irányába, így mi is úgy döntöttünk, hogy bemutatunk párat, amelyekről már hallottunk. Ezúttal a Kahi-Healing® nevű koncepciót mutatjuk be. Ugri Mihállyal, a Kahi-Healing® Master trénerével beszélgettünk.

2015.04.13

Egy nagyon komplex rendszerről van szó, amit nekem, és minden más hétköznapi embernek is nehéz felfogni, hiszen olyan kultúrában nevelkedünk, amely az anyagi dolgokat helyezi a középpontba. Misi egy olyan világot tárt elém a beszélgetés során, ami nagyon misztikusnak tűnik, hiszen nem foglalkozunk vele, de próbálta lefordítani egy olyan nyelvre, olyan példákat hozva, amelyek nagyjából érthetővé tették számomra is, hogy ők mit csinálnak.

Folyamatosan fejlődik

A kahi egy hawaii szó, ami annyit jelent, hogy egységben lenni. A magyar nyelv különlegessége, hogy az „egységben lenni”-re van egy külön szavunk: az egészség, amelyet gyakran használunk fizikai és lelki jólétünk leírására. Minden kultúrának megvan a saját gyógyítási rendszere, a Kahi-Healing® különlegessége az, hogy a hagyományos kínai orvoslás, az indiai csakratudomány, a mátrix energetika, a kétpont technika, a legújabb orosz gyógyítási technikák, a családállítás és az ősi generációs mintázatok elemeit is alkalmazza. Vannak betegségek, amelyek csak egy rendszerben vannak jelen a testünkben, ezeket könnyű gyógyítani. De például egy allergia általában 2-3, vagy akár 4 rendszerben (lelki problémák tárolási rendszere, meridián rendszer, csontrendszer, csakrarendszer) is megtalálható,  ezért átfogóan, mindegyik rendszerrel kell foglalkozni. A Kahi-Healing® éppen ezt teszi.

Alternatív gyógymódok: Az érintés varázsa

Azért hívjuk a Kahi-Healing®-et koncepciónak, mert nem dogmatikus, hanem egy soha véget nem érő, folyton fejlődő rendszer, amely nyitott más rendszerek technikáira, nem csak a sajátját fogadja el.

Egy mélyebb szint

A Kahi-Healing® a már kialakult tünetek, és az energiatér mögé nézve, a mindent megalapozó információs rétegben dolgozik. Ez az a réteg, mely az összes többi rendszert és szintet a fizikai testben, valamint a finom testekben szabályozza. Az információs szint tehát az energiánál mélyebb szint, amelyet a Kahi-Healing® létrehozója, Tom Rietdorf képes érzékelni. „Tom tulajdonképpen egy térképet adott a gyógyításhoz, a Kahi-Healing® kezelők pedig ez alapján dolgoznak.” – mondja Misi.

Az információ tároló szerkezetét úgy kell elképzelni, mint egy hexagon-mezőt. Alapvetően a darabjai tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így az információ akadálymentesen tud áramlani rajta, a szervezetünk ebben az állapotban képes leghatékonyabban az öngyógyításra. “A legtöbb ember információs mezője úgy néz ki, mintha tíz elefánt gázolt volna át rajta.” – meséli Misi.

Elme-Test-Lélek

A nyugati orvoslás világában is létező fogalom a spontán gyógyulás. Misi szerint minden sejtünkben ott van a tökéletesség. “Rosszul látjuk az embert. A testünk egy csoda, amely nem követ el hibát. Az elménk lassú, és általában ez akadályozza a gyógyulást. Az összes betegség csak egy tünet, amellyel a lelkünk, a testünkön keresztül jelzi, hogy valami nincs rendben. A fizikai testünk csupán egy ezreléke a teljes lényünknek. Mi emberek azonban általában csak a fizikailag érzékelhető dolgokkal foglalkozunk."

“A tünetek mögött tehát mindig van egy mélyebb, lelki ok. Csillapíthatjuk mi a lázunkat, de az az okot nem szünteti meg. Ha sűrű a vérünk, szedhetünk vérhigítót, de az nem szünteti meg a problémát, csak a tünetre hat, de nem kezeli az okot. Viszont a betegség kiváltó okának a keresésébe is bele lehet fáradni és sokszor, ha fel is ismerjük az okot, az lelkileg nagyon megterhelő és utána sok időbe telik feldolgoznunk. Mi úgy tartjuk, hogy neked, betegként nem kell tudnod a kiváltó okot. A lelked tudja az okot, ezért küldi a tüneteket, de az elmédnek nem feltétlenül kell tudnia. Néha az ok megismerése csak több bajt okoz. Mondok egy szélsőséges példát: eljön hozzám egy kliens bizonyos panaszokkal, én kezelem, és közben látom, hogy őt gyerekkorában megerőszakolták, ráadásul a saját apja tette. Sikerül feloldanom a problémát, jobban lesz. Miért kellene elmondanom neki, hogy mi volt az ok? Csak olaj lenne a tűzre, ha tudná. Az elméje újabb mezőket építene, amelyek újabb bajokat szülnének. Nem szabad túl sok hatalmat adni az elmének.”

Gyógyítás

Megkérdeztem Misit, hogy hogyan is kell elképzelni egy Kahi-Healing® kezelést.

“Az első kezelés mindig egy úgynevezett bázis kezelés, amely helyreállítja az információs mező hexagon struktúráját, ilyen állapotban tudnak a szervezet öngyógyítási folyamatai a leghatékonyabban működni. Minden kezelés egy személyre szabott folyamat. A kezelés általában egy hosszabb beszélgetéssel kezdődik, amelynek célja, hogy kialakuljon a bizalom a kliens és a kezelő között, illetve hogy a kezelő képet kapjon a kliens problémájáról/megoldandó feladatáról. Gyakran segít a gyógyulási folyamatban, ha a kliens a betegség kialakulási folyamatára más szemszögből tekint.

A beszélgetés azonban nem előfeltétele a kezelésnek, van olyan kezelés, amelyen nem történik beszélgetés.

A kezelés majdnem minden esetben állva történik. A kezelő meghatározott pontokon érinti a kliens testét egyik kezével, de nem nyomja és nem mozgatja a klienst. A kezelő másik keze egy a Kahi-Healing® technika által meghatározott helyen helyezkedik el. A kezelés alatt a kliens szeme általában zárva van és a kezelés csendben vagy háttérzenével történik.

Alternatív gyógymódok: Az érintés varázsa

A kezelés végén a kezelő megvárja, amíg a kliens kinyitja a szemét és általában nagyobb beszélgetés nélkül a kezelés lezárul.

A kezelés alatt mindenkinek egyedi érzései, észlelései lehetnek, hiszen nem vagyunk egyformák. Van, aki sír, van, aki nevet, van, aki szédül, esetleg hányingert érez, vagy egy szavakkal nem megfogalmazható, gyönyörű helyen jár, de a lényeg, hogy bármit is érez a kliens, információs szinten valamilyen változás mindig történik.

Az autós példa

Misi hozott egy hasonlatot, ami alapján talán mindenki megérti, hogy mit is csinálnak ők.

“Egy férfi, aki még soha nem karambolozott pedig már 25 éve vezet, elviszi az autóját a szervízbe rutin ellenőrzésre. Kijön a szervízből és a következő sarkon karambolozik, összetörik az autó bal első fele. Visszakanyarodik a szervízbe, ahol rendbe teszik az autót, kikalapálják, úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben. Két hét múlva újra karambolozik a pasi, de ekkor már a vezérlést is érinti a probléma, így abban a szervízben, ahova ő jár azt mondják, hogy ez az autó bizony totálkáros, ők már nem tudják megjavítani. Ez azért van, mert ez a szervíz csak a karosszéria helyrehozásában jeleskedik, de a motordiagnosztikához már nem volt gépük. Ezt csinálja az orvoslás. Helyre rakja a pléht, abban szuper jók. De mi van a motorral, a vezérléssel, és legfőképp: mi a helyzet a sofőrrel? Őt senki nem vizsgálta meg, pedig lehet, hogy rossz a bal szeme, azért ment folyton neki valaminek. És mit gondolunk az ember esetében ki a sofőr? A test? Nem. Az elménk? Kizárt dolog. A sofőr a lelkünk. Ha a lekedben gond van, akkor a tested tüneteket fog produkálni. Mi a sofőrt kezeljük.”

A Kahi-Healing® kezelők szívesen dolgoznak együtt orvosokkal, és erre szerencsére egyre több szakember nyitott. Misi legfrissebb élménye az, hogy egy rákos kislány esetében az orvos már többedszerre kezdeményezte a közös munkát és jelenleg a kislány teljesen tünetmentes. A cél az lenne, hogy az orvoslás és az alternatív vagy kiegészítő gyógyászat szereplői is legyenek nyitottabbak egymás tudása felé, így együtt, összedolgozva sokkal többre mehetnének.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek