Álmosan vezetni?

A közúti balesetek fő veszélyforrása az alkoholfogyasztás mellett az álmosság, melyet már sok tanulmány igazolt korábban. Azt azonban eddig nem vizsgálták, hogy az autósok mennyire képesek saját álmosságuk megítélésére.

A francia Nemzeti Közlekedésbiztonsági Kutatóintézet munkatársai több mint 13 ezer személy bevonásával vizsgálták az álmosság és a közúti balesetek kockázata közötti összefüggést. A vizsgálat során kikérdezték az alanyokat  vezetési szokásaikról, valamint kielemezték a 2001-2003 között történt súlyos közúti baleseteiket. Arra a kérdésre, hogy "Szokott-e álmosan vezetni?" 63 százalék válaszolta, hogy soha, 36 százalék azt, hogy évente néhány alkalommal; 0,8 százalék havonta egyszer, 0,3 százalék hetente egyszer és 0,2 százalék pedig hetente többször vezet álmosan.

Álmosan vezetni?

A kutatók a baleseti adatok elemzése után alátámasztották, hogy aki álmosan vezet, nagyobb valószínűséggel okoz balesetet. Az álmosan soha nem vezetők baleseti gyakoriságát alapul véve az "évente néhányszor"álmosan vezetők másfélszer, míg azok, akik havonta vagy gyakrabban vezettek így, háromszor olyan gyakran szenvedtek balesetet. A kutatók szerint a tanulmány igazolja, hogy a sofőrök felismerik, mikor álmosak vezetés közben, és ez jó előrejelzője a baleseteknek, de a vezetők ugyanakkor vagy alulbecsülik álmosságukat vagy úgy vélik, meg tudnak vele birkózni. A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen jellegű baleseteket úgy lehet megelőzni, ha az álmos vezetőket rábírjuk arra, hogy álljanak meg egy időre pihenni, mielőtt folytatják útjukat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek