Álmatlanság

Szív- és érrendszeri elváltozások, szívbetegség, elhízás és majdani agykárosodás - ezek az életminőséget jelentősen rontó, vagy akár halálhoz is vezető betegségek mind lehetnek az álmatlanság egyenes következményei. Ha időben orvoshoz fordulunk, nemcsak a jó közérzetünket szerezhetjük vissza, de ezeket a súlyos szövődményeket is megelőzhetjük. Magyarországon is csaknem minden harmadik felnőtt küzd azzal a visszatérő gonddal, hogy nehezen tud elaludni, vagy képtelen átaludni az éjszakát.

Másnap természetesen fáradt, feszült, ingerült, és munkáját sem képes eredményesen elvégezni.

Kanadai kutatók - egy montréali Alvászavar Központ és a Laval Egyetem munkatársai - nemrég közzétett vizsgálatukban arra jutottak, hogy a kóros álmatlanságban szenvedő embereknek magasabb az éjszakai vérnyomása, ami hosszú távon szív- és érrendszeri kockázattal járhat, és károsítja a szívet. Egy francia tanulmány szerzői pedig azt valószínűsítik, hogy az alváshiány lehet a járványos méreteket öltő elhízás egyik háttéroka. Tizenkét átlagos testsúlyú, egészséges fiatalember "normális", illetve 4 órára korlátozott alvását, étkezését és energia-felhasználását követték nyomon. A kutatók azt tapasztalták, hogy a rövidre szabott alvás utáni napon a férfiak átlagosan 22 százalékkal, azaz 560 kalóriával több energiát vettek magukhoz, mint akkor, amikor hagyták őket 8 órán át aludni.

Az alvás fontos szerepet játszik a regenerálódás mellett például az energiatárolás és az emlékezés folyamatában is. A washingtoni St. Louis Egyetem munkatársai állatkísérletes vizsgálataik során azt találták, hogy a krónikus alváshiány és a folyamatosan megzavart alvás-ébrenlét-ritmus olyan változásokhoz vezet az egér agyában, mint amelyek az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyában is megfigyelhetőek. Eredményeik alapján hangsúlyozzák, hogy az alvási zavarokat a lehetséges későbbi agyi károsodás elkerülése érdekében is kezelni kell.

Mindezt érdemes végiggondolnia annak, akinek az alvása már legalább egy hónapja nem eléggé pihentető. Ráadásul az álmatlanságnak nemcsak a szövődményei lehetnek ilyen ijesztőek, de gyakran már magát az alvászavart is valamilyen meglévő, hasonlóan súlyos testi és/vagy lelki betegség okozza. Egy háziorvosi vizsgálat fényt deríthet erre, illetve további szakorvosi kivizsgálásra is elküldheti Önt a háziorvosa. A pontos ok kiderítése azért fontos, hogy kezelőorvosa a nyugodt éjszakai pihenést az Ön esetében leginkább elősegítő gyógymódot alkalmazhassa. Sajnos, a betegek nagy száma miatt a szakvizsgálatok gyakran elhúzódhatnak. A kezelés azonban már ezek lezárultáig is megkezdődhet, hiszen hazánkban is rendelkezésre állnak a legmodernebb gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák, és háziorvosa fel is írhatja Önnek a szükséges készítményt. A szakvizsgálatok alapján javasolt oki terápia ezt egészítheti ki. Ezek együttes eredményeként, továbbá a kezelőorvos(ok)tól kapott életmódbeli tanácsok betartásával lehet alvása ismét olyan pihentető, mint korábban volt, és előzhető meg egyben, hogy az alvászavar szövődményeként további betegségek alakuljanak ki.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek