Allergia tévhitek

Allergia tévhitek

Ez az egész betegség a szervezetünk téves reakciója, vaklármája. A számára ismeretlen fehérjék ellen a szervezetünk védekezik, hisztamint termel – ám jelen esetben veszélyesnek ítéli meg a polleneket, a háziporatka ürülékét, vagy egyes élelmiszerek fehérjéit. Nézzük, milyen tévhitek vannak jelenleg is az allergiával kapcsolatban

Csupán csak kellemetlen

A kezeletlen pollenallergia szövődményként allergiás asztma alakulhat ki, ami viszont már élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel. Tehát az allergiát ki kell vizsgálni, az orvos javaslata alapján kezelni kell.

A nyárfaallergizál?

Az utcákat ellepő nyárfavatta nem okoz allergiás tüneteket, mivel az nem pollen, hanem a fa apró magvainak repítő-szőrök segítségével való terjedése. Ám mechanikusan ingerelheti a nyálkahártyát, így tüsszögni tudunk tőle!

Akkor kell gyógyszer, ha már tüneteim vannak?

Amikor allergiásak vagyunk, akkor a szervezetünk hisztamint termel. Az antihisztamin egyszerűen hat: a hisztamint befogadó receptorokhoz kapcsolódik (elfoglalja a parkolóhelyet), és így a vérben keringő hisztamin már sehova nem tud csatlakozni, így nem váltódnak ki a kellemetlen tünetetek. Minél több ilyen „parkolóhelyet” foglal el az antihisztamin és minél hosszabb időre, mi annál jobban vagyunk. Ezért érdemes már a várható pollenterhelés előtt 1-2 héttel szedni a gyógyszert!

Allergia tévhitek

Az antihisztamin álmosságot okoz?

Az első generációs készítményeknek valóban volt ilyen mellékhatása, ám a modernebb, 2-3. generációs készítményeknél ezt kiküszöbölték. Ha valakinek mégis tüneteket okoz, váltson másik hatóanyagra!

A kalcium jó allergia ellen?

Ez a legveszélyesebb tévhit az összes közül, hiszen súlyos allergiás reakciók esetében a kalcium adása időhúzás. A tévhit hátterében állhat az, hogy régen létezett a CalciumSandosten nevű gyógyszer, ami antihisztamint és kalciumot is tartalmazott! Ma ez a szer már nincs forgalomban, ám a Calcium név miatt az azóta fellelhető kalciumtartalmú szereket is hatásosnak gondolják. Mivel a legtöbb allergiás reakció magától elmúlik, ezért sokan azt „tapasztalják”, hogy a kalcium bevételét követően, pár óra múlva jobban lesznek. Ám számos kutatás bizonyította, hogy ez magától is pont így bekövetkezik, a szervezetünk igyekszik kezelni a túlérzékenység okozta problémát.

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelent meg!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek