Állandó sípolás, zakatolás - Sokan szenvednek fülzúgástól

Állandó sípolás, zakatolás - Sokan szenvednek fülzúgástól

Állandó sípolás, zakatolás, megmagyarázhatatlan hangok – több mint fél millió ember tudna Magyarországon mesélni a fülzúgás őrjítő erejéről. Márpedig ha nem fordulunk idejében orvoshoz, akár életük végéig elkísérhetnek a hangok. A korai kezelés ez esetben rendkívül fontos, amit a hiperbár oxigénterápia tehet még hatékonyabbá.

2014.11.07

Képzeljük el, mi történne, ha egyik nap arra kelnénk, hogy minden ésszerű ok nélkül cseng a fülünk? Legyintenénk, és várnánk, hogy elmúljon, majd végigszenvednénk a napot az állandó zaj mellett, este pedig teljesen kimerülve bújnánk ágyba, abban a reményben, hogy másnapra nyoma sem lesz a hangnak. Ha másnap is megismétlődne ugyanez, még mindig bíznánk az idő gyógyító erejében, és csak hetek, hónapok után mennénk el szakorvoshoz. A probléma az, hogy ekkorra a teljes felépülés esélye jelentősen csökken. Ezt bizonyítja az a közel félmillió ember is, aki ma Magyarországon tinnitustól (fülzúgás) szenved, és akinek az állandó zaj megkeseríti életét.

A fülzúgás különböző formákat ölthet: egész nap hallhatjuk az állandó sípolást, vagy csak időközönként térhet vissza a megmagyarázhatatlannak tűnő hang. Az idegesítő zaj, és a kétes eredetű jelenség feszültté teszi az embert, így alig tud koncentrálni, nehezen alszik el este, és állandóan azon jár az esze, mikor szűnik már meg az elviselhetetlen sípolás.

Állandó sípolás, zakatolás - Sokan szenvednek fülzúgástól

„A fülzúgás sajnos nemcsak az idősek körében lép fel, a fiatal generációt is egyre gyakrabban érinti. Legtöbben pont életkorukra hivatkozva nem veszik komolyan a problémát, hiszen remélik, hogy fiatal szervezetük hamar legyőzi a kellemetlen tünetet, és a zaj egy két nap után, esetleg egy kis pihenés hatására elmúlik” – fejti ki dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Pedig az egy-két napnál hosszabb ideig tartó fülzúgással már érdemes orvoshoz fordulni. Míg a fülzúgás kialakulásától számított első három hónapban a gyógyulási arány 80%-os, addig a fél évnél régebb óta fülcsengéstől szenvedő betegek esetében már alig lehet tenni valamit az állandó sípolás leküzdésére.”

A tinnitus kiváltó oka legtöbb esetben gyulladás, a belső fül keringészavara vagy akut zajártalom. A beszűkült, elzáródó hajszálerek ugyanis a szükségesnél kevesebb vért, azzal pedig kevesebb oxigént és  tápanyagot tudnak a belső fül csiga szervében található és a hangok feldolgozásáért felelős érzékeny szőrsejtekhez szállítani.  Ennek javításában, a vér- és ezáltal az oxigénellátás növelésében, hajszálér regenerációban nyújt hatékony segítséget a hiperbár oxigénterápia.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek