Alkohol és egészség - Hol a határ?

Alkohol és egészség - Hol a határ?

Az alkohol ősidők óta az emberiség áldása és átka. Mértékkel és ritkán élve vele felszabadíthatja a gátlásokat, hangulatemelő, segíthet a társas kapcsolatok kialakításában, de a fenti pozitív hatás csak a fogyasztás igen keskeny mezsgyéjére igaz.

Az alkoholizmus tünetei

A „szorgalmas” ivás a lelki és szociális károsodásokkal párhuzamosan számos testi károsodással jár, amely az összes szervre kiterjedhet.

Alkohol és egészség - Hol a határ?

1. Az arcon apró hajszálér-tágulatok, „ borvirágos” arc jelenhet meg.
2. Súlyos esetben a májzsugor következtében kialakuló úgynevezett csillag-naevusokat észleljük a hasfal és a mellkas bőrén.
3. A gyomor-béltraktus gyakran érintett, kellemetlen szájszag, gyulladásos tünetek lehetnek jelen.
4. Gyakori a gyomorhurut, gyomorfekély, ennek következtében hányinger, hányás,(reggeli alkoholos hányás !) gyomorfájás, étvágytalanság.
5. Az alkoholizmus jellegzetes következménye a hasnyálmirigy krónikus gyulladása, ami a szénhidrát anyagcsere zavarához, cukorbetegséghez is vezethet. A krónikus hasnyálmirigy gyulladások egyharmada alkoholizmus következtében alakul ki.
6. Szinte valamennyi alkoholbetegen kialakul a máj zsíros elfajulása, a máj megnagyobbodik, széle lekerekedik, tokja feszül. Az alkoholisták kb. 10 százalékában májcirrhosis (májzsugor) fejlődik ki.
7. A nyelőcső alsó részének vénatágulatai végzetes kimenetelű vérzés forrásai lehetnek.
8. Az ajak-, nyelv-, gége-, nyelőcső, gyomor-, máj- és hasnyálmirigyrák gyakorisága emelkedett alkoholbetegekben, különösen igaz ez a rosszminőségű „pancsolt” alkoholt fogyasztókra.
9. A szívizom is érintett lehet az alkohol közvetlen szívizom károsító hatásának következtében, ez a szív megnagyobbodásában és szívelégtelenségben nyilvánul meg(alkoholos szívizom elfajulás).
10. Az alkohol a magasvérnyomás-betegség kialakulásának egyik kockázati faktora is. A tömény alkohol kifejezetten káros a magas vérnyomás betegeknek és szívritmus zavarban szenvedőknek.
11. Az alkohol az idegrendszert is károsítja, így érzészavarok jelenhetnek meg (polyneuropathia), melyek gyakran kesztyű- és harisnyaszerű eloszlásban lépnek fel.
12. Gyakori tünet a kézremegés, járászavar, agyi sorvadás, szellemi hanyatlás ill. emlékezetzavarok.
13. Az alkoholizmus hosszú távon potenciazavarokhoz is vezet. Az alkohol csak a vágyat fokozza, a „teljesítő képességet” nem !!

Öröklődik az alkoholizmus?

Az öröklődés  szerepét jelezheti, hogy családvizsgálatok az alkoholizmus tekintetében halmozódást mutattak ki az alkoholisták családjaiban. Ezekben a családokban magasabb az alkoholizmus előfordulási gyakorisága, kb. négyszer gyakrabban fordul elő az alkoholisták vérszerinti gyermekeinél, mint a nem alkoholbetegek gyermekeinél. Ez a halmozódás a szociológiai vélemények szerint azonban a családi viselkedésmintáknak köszönhető.

Alkohol és egészség - Hol a határ?

Az alkohol anyagcseréjében és a központi idegrendszer alkoholra adott válaszaiban a genetikai tényezők döntő szerepe csaknem biztos. Meghatározott öröklésmenet azonban nem bizonyítható. Az alkoholra adott reakciókban mutatkozó genetikai eltérés talán legismertebb példája egyes ázsiaiak (pl. kínaiak, japánok, mongolok) fokozott érzékenysége az alkoholra, mely kellemetlen testi reakciókban is megnyilvánulhat pl. arcpirulás, émelygés, szapora szívverés érzés, szédülés; s ez akár "visszatartó" szerepet is játszhat az alkoholizmussal szemben. Ebben az esetben az alkohol anyagcsere zavarát az alkohol-dehidrogenáz (ADH) és az aldehid-dehidrogenáz (ALDH) enzim nem vagy kevéssé működő formái okozzák. A másnaposság igen kellemetlen tünetei a le nem bontott, vagy részlegesen lebontott alkohol részegységei eredményezik.

A rendszeres, napi szinten emelt alkoholfogyasztással hozzá lehet szokni az alkoholhoz és szép lassan alkoholistává lehet válni.  Összességében elmondható, hogy az alkoholfogyasztásnak több a káros, mint a jótékony hatása. Nem igaz az, hogyha valaki egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, egészségtelenebbül él, mint aki él vele.

Mennyi alkohol fogyasztása egészséges? És milyen jó hatásai vannak szervezetünkre? Olvassa el a Patika Tükör augusztusi számában. Kérje kedvenc gyógyszertárában!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek