Alkohol: az első pohár az egészségé! És utána?

Alkohol: az első pohár az egészségé! És utána?

Alkoholt inni jó, mert oldja a gátlásokat, felszabadít, vidámmá tesz és emeli az ünnep rangját. Alkoholt inni rossz, mert pokollá teszi az életet. Minden azon múlik, mit és mennyit iszunk. Ahogyan a régi bölcsesség tartja: az első pohár az egészségé, a második a jókedvé, a harmadik a gyalázaté.

Amit a köznyelv alkoholnak hív, azt a kémia nyelve etilalkoholnak nevezi. Színtelen, kellemes illatú, égető ízű, illékony és gyúlékony folyadék, amely a cukortartalmú növényi (sör, bor, pálinka) és állati nedveknek (kumisz, méhsör) az élesztőgombák okozta erjedésekor keletkezik. Az alkoholnak nagy az energiasűrűsége: 1 grammja 7,1 kcal energiát ad a szervezetnek. (Összehasonlításul, a fő tápanyagok jellemzői: 1 g fehérjéből és 1 g szénhidrátból 4,1 kcal, 1 g  zsiradékból 9,3 kcal energia szabadul fel a szervezetben.)

Mi lesz vele?

Felszívódása már a száj nyálkahártyáján keresztül elkezdődik, de leginkább a gyomor és a vékonybél falán keresztül kerül a véráramba. Ezután eloszlik a testfolyadékokban, bekerül az agyba is. A méhlepényen keresztül a magzathoz is eljut!

Az ital azonnal hat. Fogyasztása során növekedhet, de le is csökkenhet a szív ritmusa, kitágulnak a bőrben lévő hajszálerek, csökken a testhőmérséklet, fokozódik az étvágy, romlik a mozgáskoordináció, növekszik a reakcióidő. Erőteljes vízhajtó hatása befolyásolja a szervezet ásványianyag-háztartását.

Alkohol: az első pohár az egészségé! És utána?

Az alkohol lebontása alapvetően a májban történik, ami összefüggésben van a zsírsavak égetésével. Minél nagyobb az alkoholfogyasztás mértéke, annál inkább nő a szabad zsírsavképződés, és ezáltal a vér triglicerid-szintje (vérzsír-szintje).

Mennyi legyen elég?

Nagy mennyiségben az alkohol ittas állapotot, zavarodottságot, botladozó beszédet, torzult látást eredményez. Még több pohár légzési nehézségeket, általános érzéketlenséget és eszméletvesztést okoz, szélsőséges esetekben pedig légzésbénulásból vagy keringési zavarból eredő halált. Ami a pszichikai következményeket illeti, az alkohol a központi idegrendszerben fejti ki a hatását, ahol gátolja az idegrendszeri folyamatokat, például az információáramlást.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa húsz éven felüli felnőtteknél negyven gramm tiszta szesz: ez egy adag whiskynek, két pohár bornak vagy másfél üveg sörnek felel meg. A legújabb ajánlások szerint férfiaknak naponta maximum 20, nőknek maximum 10 gramm alkohol elfogyasztása ajánlott. Ez férfiak esetében 4 dl sört, 2 dl bort vagy 4 cl égetett szeszesitalt, nők esetében ennek felét jelenti.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek