Aktív nemi élet – egészséges prosztata!

Aktív nemi élet – egészséges prosztata!

A prosztata mérete a fiatal férfikortól kezdve apránként, fokozatosan nő. Ez a növekedés élettani folyamat, és az esetek felében nem igényel kezelést. Ötven év felett a férfiak felének a normálisnál nagyobb a prosztatája.

A prosztata vagy más néven dülmirigy a húgyvezetékek és az ondóvezetékek találkozásánál, közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a húgycső kis szakaszát. Születéskor csupán akkora, mint egy borsó, és mérete a pubertáskorig alig nő, ám akkor gyors növekedésbe kezd. Körülbelül húszéves korra nyeri el normális nagyságát: a 3-5 centiméteres átmérőt és a 20-25 grammos súlyt. Formája leginkább egy gesztenyére hasonlít.

Miért fontos?

Ez a mirigyes szerv felelős annak a váladéknak a termelődéséért, amely magömléskor az ondóval keveredik, hogy mozgékonyabbá, életképesebbé tegye annak sejtjeit. A váladék többek között cinket, citromsavat, fehérjét és különböző enzimeket tartalmaz.
Ha sem vizelési, sem szexuális problémát nem okoz, a prosztata minden jel szerint egészséges. A prosztata rendszeres kiürítése – azaz az aktív nemi élet – jó hatással van a prosztata egészségére. Megfigyelték például, hogy a többnejűséget engedő közösségekben jóval ritkábbak a prosztatabetegségek!

Miért baj, ha nagy?

A korral egyenes arányban nő a prosztatamegnagyobbodás előfordulása. Ez azért probléma, mert a húgycsövet körülölelő, megnagyobbodott prosztata vizelési nehézségeket okozhat.
A megnagyobbodás azért is aggasztó, mert nem lehet egyből tudni, hogy a megnagyobbodás jó- vagy rosszindulatú-e. Ezért kell rendszeresen prosztatarákszűrésre járni. A PSA-vizsgálat a prosztataspecifikus antigén mennyiségét mutatja ki a vérben. Daganat esetén – de nem csak akkor! – ennek koncentrációja megemelkedik a vérben.

Aktív nemi élet – egészséges prosztata!

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tünetei:

  • a vizelettartás nehézsége
  • gyakori vizelés
  • nehezen induló vizelés
  • gyenge vagy megszakadó vizeletsugár
  • vizelés közbeni égő érzés, fájdalom
  • véres vizelet

A teendők

A teendőkről az urológiai vizsgálat alapján lehet dönteni.
Enyhe esetben gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek.
A megnagyobbodás korai stádiumában gyógyszeres úton is lehetséges a prosztata kisebbítése, sorvasztása.

Ha a panaszok súlyosabbak, akkor olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek ellazítják a húgyhólyag nyakán lévő izomlemezeket. Ezek ugyan csupán a tüneteket enyhítik, ám azokat igen hatékonyan. Más típusú készítmények azonban a prosztata méretét is csökkentik. Ma már olyan kombinált készítmények is elérhetők, amelyek ötvözik ezeket a jótékony hatásokat.

Ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, műtétre van szükség. Kisebb prosztata esetén a jóindulatú daganatot a húgycsövön bevezetett endoszkópos eszközzel elektromos áram vagy lézer segítségével „kiszeletelik”. A nagyobb prosztatát a hasfalon ejtett metszésen keresztül távolítják el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek