Aki gyorsan gyalogol, lassan öregszik

Aki gyorsan gyalogol, lassan öregszik

Egy új amerikai kutatás szerint aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is. A gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének.

A lassabban gyaloglók gyorsabban öregedtek, azaz tüdejük, fogsoruk és immunrendszerük általában rosszabb állapotban volt, mint gyorsabb társaiké, sőt agyuk is idősebbnek tűnt. A felmérést 45 évesekkel készítette a Duke Egyetem pszichológiai és idegtudományi tanszékének kutatócsoportja.

Aki gyorsan gyalogol, lassan öregszik

A kutatásban résztvevők gyerekkorában végzett mérések előre jelezhették, kiből lesz lassabb gyalogos. Háromévesen felvett IQ-, nyelvi értési és kudarctűrési tesztjeik, mozgásuk ügyessége és érzelmeik irányításának képessége "megjósolta" a 45 éves kori gyaloglási sebességüket.

A hosszú távú kutatás ugyanis majdnem ezer embert vizsgált, akik mindannyian az új-zélandi Dunedinben születtek ugyanabban az évben. Életük során rendszeresen vizsgálták őket, utoljára 2017 áprilisa és 2019 áprilisa között, 45 éves koruk körül.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek