Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...

Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...

A korral többnyire mind a testi, mind a lelki problémák előfordulása nő – nem könnyű ezzel szembenézni. Ám az öregedés sok szépet is tartogathat, főleg, ha odafigyelünk a belső változásokra is.

Hajhullás

Az androgén vagy férfias típusú kopaszodás homloktáji vagy a fejtetőn jelentkező hajritkulással jár. Ennek oka, hogy a hajhagymák receptorai érzékenyebbé válnak a szervezetben előforduló tesztoszteronra. Akit nagyon zavar a kopaszodás, az ma már sebészi megoldást is igénybe vehet. A hajátültetést az teszi lehetővé, hogy a tarkótájon és a fejtető oldalsó részén lévő hajhagymák nem érzékenyek a hormonális hatásokra, így ezeken a részeken többnyire megmarad a haj akkor is, amikor máshol már eltűnt. Az innen átültetett hajhagymák továbbra is életképesek, azaz a befogadóhelyen megtapadva normális módon hajszálat termelnek, amely később sem hullik ki.

Urológiai vizsgálat

Fontos, hogy az idősebb férfiak rendszeresen járjanak urológushoz, és végeztessék el az úgynevezett alapvizsgálatot. Ennek keretén belül először is gondosan kikérdezik a panaszairól. Ezt teljes körű fizikai kivizsgálás követi. Ennek legfontosabb része a rektális (végbélen keresztül történő) vizsgálat, amely során az orvos gumikesztyűs kezével áttapintja a prosztatát. Így érzékelhető a szerv nagysága, állaga, szimmetriája és érzékenysége. Mint dr. Kardos Róbert urológus mondja, sok férfi tart ettől a vizsgálattól, pedig megfelelő körülmények között, kíméletesen végezve mindössze 20 másodpercet vesz igénybe. A férfiak gondoljanak bele abba, hogy amikor a nők nőgyógyászhoz mennek, legalább ennyire be kell engedniük az orvost az „intim szférájukba”!

Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...

Ha az orvos valamilyen elváltozást észlel – a szokásosnál nagyobbnak, tömöttebbnek, keményebbnek, csomósabbnak – találja, további vizsgálatokat irányoz elő.

Az ultrahangos vizsgálat során pontosan meghatározható a prosztata nagysága, formája és hangvisszaverő képessége. A vizeletvizsgálat során kiderül, hogy ürül-e a vizeletbe vörös- vagy fehérvérsejt. A kivizsgálás másik fontos eleme a laboratóriumi vérvizsgálat, különösen a PSA-szint mérése. A PSA a prosztataspecifikus antigén rövidítése, amelyet a prosztata mirigyei termelnek. Prosztatarák esetén a PSA-szint jelentősen megemelkedik, de nem csak akkor! A PCA3 antigént viszont maga a prosztatadaganat termeli. Prosztatamasszázs után a vizeletből mutatható ki. Ez a vizsgálat azonban nem olcsó, és Magyarországon jelenleg nem téríti a társadalombiztosító, egyes rendelőkben azonban elvégezhető. Ha a fenti vizsgálatok eredményei felvetik a prosztatarák gyanúját, akkor a végső bizonyosságot a biopszia (szövetmintavétel) adhatja meg.

Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú megbetegedése, rákos halálozásuk második leggyakoribb oka. Hazánkban évente mintegy 1500 férfi hal meg ebben a betegségben. A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiaknál fordul elő. A várható élettartam növekedésével valószínűleg a prosztatarák előfordulása is növekedni fog. Korai felismerése esetén gyógyítható vagy jól kezelhető! A felismerést nehezíti, hogy a prosztatarák alattomosan fejlődik ki, és csak későn ad tüneteket.

Ha a daganat nem lép túl a prosztata tokján, ha nem ad áttétet és nem agresszív, többnyire nincs vele teendő, elegendő csupán megfigyelni azt és időnként kontrollra járni. Ha a protokollok alapján kezelni kell a prosztatát, akkor radikális eltávolításra, radikális besugárzásra vagy gyógyszeres terápiára van szükség.

És hogy lehet-e prosztata nélkül élni? Lehet! Példa erre Robert de Niro. A prosztatával nem rendelkező férfiaknál azonban nincsen ondótermelés, bár ettől még nem kell lemondaniuk a szexuális élvezetről: rájuk az úgynevezett száraz orgazmus jellemző.

A nők szerepe

Mint dr. Kardos Róbert hangsúlyozza, fontos, hogy a nők is ismerjék a férfiakat veszélyeztető betegségeket.

Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...

A szexben bekövetkező változásokból, a vizelési szokásokból és számtalan egyéb jelből ők is felismerhetik a tüneteket, és finoman nyomást gyakorolhatnak a párjukra, hogy menjen el orvoshoz.

Öregedés

A korral látványosan romlik a fizikai teljesítőképesség, romolhat a szexuális aktivitás. Dr. Kohári György pszichoterapeuta véleménye szerint a férfiaknak különösen fontos a teljesítmény, így ők ezt a hanyatlást sokszor igen rosszul élik meg. Meg kell tanulniuk szembenézni az öregedéssel és elfogadni azt. A párjuk sokat segíthet ebben!

Önismeret

Ha a múló évtizedek alatt odafigyeltünk a belső történéseinkre, akkor már kellő önismerettel rendelkezünk. Márpedig a kutatások szerint, aki jobban ismeri önmagát, az boldogabb! Amíg boldogok vagyunk, addig nem öregszünk meg! A megismerés nem feltétlenül látványos elemek mentén valósul meg. Persze átgondolhatjuk az életünket egy világkörüli út alatt is, de a belső utazások legalább ilyen fontosak…

Együtt megöregedni

Bár az ötvenes korosztálynál részleteztük a kapuzárási pánik jellemzőit, azért arra is sok szép példa akad, hogy egy pár évtizedekig kitart egymás mellett, és együtt öregszik meg. Az a legfontosabb, hogy megmaradjon az őszinte kommunikáció. Érdeklődjünk a másik elfoglaltságai, hobbijai iránt, és mi is vonjuk be őt a saját világunkba! Keressünk új kihívásokat, új örömforrásokat, de törekedjünk arra, hogy együtt éljük át az új élményeket!

Ezek igazán apró dolgok is lehetnek, például kirándulások, gombászás, kertészkedés, társasjáték. Nem kell mindenáron nagy dolgokra gondolni! Nem feltétlenül az okozza a nagy örömet, ami sokba kerül…

Nagypapaság

Egyes nőket megviseli, ha nagymamává válnak, mintha ezzel egy papírt állítottak volna ki arról, hogy ők már öregek. A férfiaknak ez talán egyszerűbb. Sok férfiból az unoka érkezésével könnyedén előbújik az addig rejtőzködő játékosság. Amennyiben egészségi állapotuk engedi, és szívesen teszik, töltsenek minél több időt az unokáikkal!

A sorozat többi része:

Csúcsrajáratás - 40 felett a férfiak...

Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak...

 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek