AIDS világnap: a HIV nem a halálos betegség előszobája

AIDS világnap: a HIV nem a halálos betegség előszobája

A rettegett HIV-fertőzésről, illetve a halálos AIDS-betegségről régóta hallunk már, de az utóbbi időben talán kevesebbet. A szakemberek ma is a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen a jól kezelt fertőzöttek teljes életet élhetnek, dolgozhatnak, gyermeket is vállalhatnak. A panaszmentes élet feltétele, hogy idejében felfedezzék fertőzést, és minél hamarabb elkezdődjék a páciens gyógyszeres kezelése.

 

 

 

1985 óta több mint 3100 HIV-fertőzést regisztráltak hazánkban, ez év június közepéig is több mint 100 esetet diagnosztizáltak az Egyesített Szent István Szent László Kórházban (ESZSZK). Jelenleg 1700 regisztrált HIV-fertőzött él hazánkban, és több mint 90 százalékuk rendszeres kezelésben részesül. Dr. Szlávik János, az ESZSZK infektológus főorvosa elmondta, hogy bár Magyarországon nincs járvány, továbbra is sok a felderítetlen fertőzött, akik nem is tudnak az állapotukról, így anélkül is fertőzhetnek, hogy tudnának róla.

AIDS világnap: a HIV nem a halálos betegség előszobája

Szabad a csók?

A HIV továbbra is félelmet ébreszt az emberekben, pedig nem terjed puszival, csókolózással, simogatással, kézfogással, érintéssel, köhögéssel, tüsszentéssel, izzadtsággal, közös edényhasználattal, hétköznapi használati eszközökkel. Nem viszi át a fertőzést sem szúnyog-, sem rovarcsípés, és nem jelent veszélyt az uszoda vize sem. A gyógyszeresen nem kezelt HIV-fertőzött betegek vére, ondója és hüvelyváladéka, valamint az anyatej tartalmazhat a fertőzéshez szükséges mennyiségű vírust, tehát elsősorban szexuális érintkezéssel (heteroszexuális és homo-biszexuális kapcsolatban is), ritkábban orális aktussal, illetve vérrel (pl. drogélvezők közös tűhasználata során) fertőzhet. Vérkészítményekkel csupán az egészségügyileg fejletlen országokban terjed, hazánkban nem. A HIV fertőzött anya megfertőzheti magzatát, ennek esélye 20-30 százalék, de gyógyszeres kezelés mellett csupán 1-2 százalék.

 

A HIV-fertőzés tünetei

Korai stádium:

- rossz közérzet

- láz

- ízületi fájdalmak

- torokfájás

- többszörös nyirokcsomó-duzzanat

- ritkábban kiütések

 

Előrehaladott stádium:

- elhúzódó nyirokcsomó-duzzanatok

- szokatlan bőrgyógyászati kórképek (pl. övsömör, vírusos szemölcsök, gombás fertőzések)

- súlyos faggyútúltengés

- arcbőrgyulladás

- tartós láz

- hasmenés

- jelentős fogyás

- éjszakai izzadás

 

Utolsó stádium (AIDS):

- tuberculosis

- Kaposi-szarkóma

- tüdőgyulladás

- gombás nyelőcső- vagy agyhártya-gyulladás

- agytályog

- daganatos betegségek

 

Hosszan lappangó veszély

A heveny HIV-fertőzés első tünetei nem jellegzetesek, a beteg általában nem is gondol rá, hogy fertőződött, pedig ilyenkor rendkívül magas a vírusszám, és nagyon erős a fertőzőképesség. Az első panaszok néhány nap vagy hét alatt kezelés nélkül megszűnnek, majd tünetmentes időszak következik, amely akár 5-10 évig is eltarthat. A beteg közérzete ezalatt jó, ám szervezetében zajlik a vírusszaporodás, illetve fertőzőképes is marad. A következő stádiumban az immunrendszer és a vírus egyensúlya megbomlik, és fokozatosan megjelennek a HIV-re utaló jelek. Több mint 10 év után alakul ki az utolsó stádium, amit AIDS-betegségnek nevezzük. Ebben a szakaszban vírusellenes kezelés nélkül már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása, gyógyíthatatlan betegségek jelentkeznek, amelyek végső soron a beteg halálát okozzák.

 

Szűrés: kinek, hogyan?

Dr. Szlávik János azt tanácsolja, mindenki, aki több partnerrel él rendszeres nemi életet, csináltasson évente HIV-tesztet. A fertőzöttség csak szűréssel mutatható ki, a hagyományos módszer a vérvétel. Ilyen tesztet végeznek a bőr- és nemibeteg gondozókban, sok magánrendelőben, illetve az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálatnál a budapesti Karolina úton. (Az országban több központban is nyújtanak segítséget HIV-fertőzéssel kapcsolatban, a résztvevő intézmények listája a hivinfo.hu internetes oldalon található.) Ma már gyorstesztek is rendelkezésre állnak, vérből, illetve nyálból is kimutatható a fertőzés. A beteg ujjából vett vérmintából rövid idő alatt megállapítható, hogy fennáll-e a HIV-fertőzés gyanúja: ilyen gyorsteszttel végzett, ingyenes, anonim HIV-szűrésre van lehetőség hétfőtől–csütörtökig 14 és 16 óra között, pénteken 13 és 15 óra között a Szent László Kórház Központi Felnőtt Ambulanciáján.

 

Sztárok és a HIV

Freddie Mercury, a Queen együttes énekese és dalszerzője az AIDS talán leghíresebb áldozata. Betegségét a végsőkig titkolta, zenekarának tagjai is csak akkor tudták meg, hogy a halálos kórban szenved, mikor már látszottak bőrén a Kaposi-szarkóma sebei.

 

Charlie Sheen 2015-ben árulta el, hogy HIV-fertőzött. A színész más utat választott, mint Mercury, hírnevével igyekszik minél több embert elérni, és felhívni a figyelmet a védekezés, illetve a szűrővizsgálat fontosságára. Sheen folyamatos gyógyszeres kezelést kap, így egészségi állapota jó. A színészről köztudott, hogy rengeteg partnere volt, a szórakozást soha nem vetette meg, a vírust valószínűleg egy prostituálttól kapta el.

 

Nem gyógyítható, de kezelhető

Fontos tudni, hogy a HIV, illetve az AIDS egyelőre nem gyógyítható, de a betegek állapota stabilizálható. A gyógyszeres kezelés célja, hogy a vírus a vérben a kimutathatósági szint alá süllyedjen, illetve alatt maradjon (jelenleg ez 20 víruskópia/mm3). A hosszú, panaszmentes élet feltétele, hogy idejében fény derüljön a fertőzésre, és minél hamarabb szedni kezdje a páciens a gyógyszereket, így a betegség AIDS-fázisa sem alakul ki. Az igazán hatékony HIV ellenes terápia 1995 óta áll rendelkezése: a HAART-nak (hatékony, kombinált antiretroviralis terápia) köszönhetően a fertőzött várható élettartama, illetve életminősége is megegyezik egy nem fertőzött emberével. A kezelés legnagyobb problémája a rezisztencia, amely esetben a rezisztens vírusok kezdenek szaporodni, és a gyógyszerek fokozatosan hatástalanná válnak. Ilyen esetekben másik gyógyszerkombinációt választ a kezelőorvos, amely több mellékhatással rendelkezhet vagy kényelmetlenebb lehet a szedése. Dr. Szlávik szerint azonban a terápia szinte legfontosabb feltétele, hogy a páciens fegyelmezetten és a rendszeresen szedje a gyógyszereket, illetve járjon kontrollra, ez esetben hasonlóan teljes életet élhet, mint egészséges társai.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek