Agyi eredetű a magas vérnyomás

Agyi eredetű a magas vérnyomás

A nagy-britanniai Bristoli Egyetem tudósai szerint a magas vérnyomás talán nem is a szív, vagy az erek tájékáról, hanem a központi idegrendszerből ered.

A Julian Paton professzor vezette kutatócsoportban dolgozó Dr. Hidefumi Waki fedezte fel az agyi erek falában megtalálható ún. JAM-1 (junctional adhesion molecule-1, sejtkapcsoló molekula) fehérje új, a hipertenzióhoz kapcsolódó szerepét.

A JAM-1 megköti a fehérvérsejteket, más néven leukocitákat, amelyek ilyen módon megkötve gyulladást okozhatnak, akadályozva a vér szabad áramlását, mely végül az agy gyenge oxigénellátásához vezet. A megfigyelés alapján a magas vérnyomást (vagy hipertenziót) tulajdonképpen az agy gyulladásos érbetegségének tekinthetjük.

A magas vérnyomás komoly népbetegség, mintegy hatszáz millióan szenvednek tőle a világon. A statisztikák adatai nyugtalanítóak: a betegek majdnem 60 százalékának nem javul az állapota a gyógyszerek szedése mellett sem. Ez arra ösztönzi a kutatókat, hogy megkeressék azokat az eddig ismeretlen működéseket és folyamatokat, amelyekkel a test vérnyomást szabályozza, és ezek alapján fejlesszenek új gyógyszereket, melyek a megfelelő területen hatnak.

"Jelenleg azzal kísérletezünk, hogy a hagyományos terápiára nem reagáló betegeket érgyulladást csökkentő és véráramlást segítő gyógyszerekkel kezeljük" - mondja Paton professzor.- "A következő feladat, hogy jobban megismerjük az agyi erekben jelentkező gyulladást, s ez alapján döntsük el milyen gyógyszereket és a test melyik területén használjunk. A JAM-1 rengeteget új információt adhat a betegség sikeres kezeléséhez."

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek