Afrodité vágyfokozói

Afrodité vágyfokozói

Afrodité és az alma: Afrodité a szerelem istennője. Szent állata a hűséges, szelíd galamb. A növényvilágból a rózsa és különösen az alma testesíti meg őt. Az alma majdnem minden nép szerelmi varázslataiban és erotikus motívumai között fontos szerepet játszik.

Szexualitás és táplálkozás: mindkettő alapvető igényünk, és legnagyobb örömforrásaink közé tartozik. Ráadásul egyaránt elengedhetetlenek a fajfenntartáshoz is, amely a legfontosabb feladataink egyike. Hogyan erősítheti egyik a másikat? Ez a kérdés már az elődeinket is foglalkoztatta.

Fiziológiai szükségleteink a legerősebben jelentkező igényeink. Gondoljunk csak az éhségre, a szomjúságra, az álmosságra, a szexuális vágyra, az anyai ösztönökre. Ezek annyira dominánsak, hogy amennyiben nem teljesülnek, nem is tudunk magasabb szintű (szellemi, érzelmi) igényeinkkel foglalkozni. Sőt, ezek egyikének hiánya is elegendő ahhoz, hogy a többi, egyébként hasonlóan fontos szükségletet háttérbe szorítsa.

Szexis krumpli?

Nem csoda hát, hogy a szexuális vágy és teljesítőképesség fokozásának lehetőségei mindig is érdekelték az embert. Számos emlék utal arra, hogy elődeink már az ókorban is kutatták a termékenységet növelő vagy a szexuális energiát erősítő szereket. Ezek elnevezése az afrodiziákum,  maga is a görög mitológiához kötődik: Afrodité nevéből származik, aki a szerelem istennője volt, de a vágy anyjának is nevezték. Léptei nyomán növények, virágok sarjadtak, amelyek fogyasztása vágyserkentőként hatott.

Minden kultúrának megvolt a maga divatja az afrodiziákumok terén is. Homérosz az Odüsszeiában például megemlíti a zellert, amelynek jelentős szerepe volt abban, hogy Calypso szigetén Odüsszeusz szerelmi bűbáj "áldozatává" vált. A Távol-Keleten a padlizsánnak - a szerelem almájának - tulajdonítottak vágyserkentő szerepet, többek között fallikus formája miatt. Dél-Amerikában az orron keresztül felszippantható porokat alkalmazták, például az őrölt chilit vagy a kokacserje leveléből készült anyagot.

A középkorban meggyújtott beléndekmagok füstjétől remélték, hogy a gátlások is köddé válnak. Kedvelték a mézet, az osztrigát és a kaviárt csakúgy, mint a szarvasgombát, amelyért Casanova is rajongott.

Afrodité vágyfokozóiAz újdonságoknak mindig nagy keletjük volt, és ezeket azonmód valamilyen csodaerővel is felruházták. Így eshetett meg, hogy a maga idejében még a burgonyát is erotikus növénynek tartották, és vágyfokozó hatással ruházták fel! Több száz évvel ezelőtt a gyönyörre éhes angol urak akkora árat voltak hajlandóak megadni egy adag krumpliért, amennyiből egy cselédet húsz évig tudtak volna fizetni! Hasonlóképpen a ginszeng ára is az aranyéval vetekedett a XVIII. században. A kakaó és a csokoládé szintén méregdrága volt. A legenda szerint Casanova szívesebben ivott egy csésze forró csokoládét, mint egy pohár pezsgőt. Montezuma azték uralkodó pedig állítólag csokoládéval kínálta azokat a lányokat, akiket el akart csábítani. Bécsben 1624-ben egy tanulmány szerzője elmarasztalóan nyilatkozott a kakaóról, mivel az italt a szenvedélyek fellobbantójának tartotta.

Placebo?

Afrodité vágyfokozóiJó kérdés, hogy vajon tényleg tartalmaznak-e vágyfokozó hatóanyagokat az afrodiziákumok, vagy csupán a hit erejéről van szó. Igaz, ha hiszünk bennük, és ez jó hatással van a szexualitásunkra, szinte mindegy is, hogy sikerünknek mi az oka. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei szerint a táplálkozástudományi ismeretek és a modern kutatási módszerek azért ma már hozzásegítenek bennünket a válaszhoz. Tudjuk, hogy az egészséges szexuális működés nagyrészt a hormonok függvénye, de fontos az érrendszer, az emésztőrendszer és az idegrendszer kiegyensúlyozott működése is - a lelki harmóniáról nem is beszélve! A lelki feltételekre legalább annyi figyelmet érdemes szánni, mint a fizikai kellékekre. Összességében szinte bármi lehet afrodiziákum, ami jólesik, amitől jókedvünk lesz, amitől erősnek érezzük magunkat. Ám ami az alkoholt illeti - bár valóban oldja a feszültséget -, legyünk óvatosak és gondoljunk Shakespeare figyelmeztetésére: fölgerjeszti a vágyat, ám lerontja a teljesítményt.

Mi kell a szexhez?

Szerv, szervrendszer, funkció

Szükséges tápanyagok

Mi kerüljön a tányérba?

hormonrendszer (a hormonok fehérjékből épülnek fel)

megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje

csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula), tejtermékek, tojás, tengeri halak, osztriga, kaviár, homár

húgyúti és ivarszervek, központi idegrendszer

cink, magnézium, foszfor, kálium, kalcium, vas, A-vitamin

petrezselyem, görögdinnye

immunrendszer

vitaminok, ásványi anyagok

vöröshagyma, zeller, petrezselyem, spárga, padlizsán, görögdinnye, banán, citrusfélék, avokádó, szezámmag

érrendszer (az erek rugalmassága befolyásolja a merevedés időtartamát és az orgazmuskészséget is)

vérkeringést fokozó anyagok

gyömbér, fokhagyma, bors, borsikafű, fahéj, szegfűbors, erős paprika, sáfrány, rozmaring, koriander, ánizs, szerecsendió, borsmenta, méz, gingko biloba

idegrendszer

nyugtató, koncentrációt fokozó anyagok

zeller, bazsalikom, füge, gingko biloba

kedélyállapot

koffein, teobromin, hangulatjavító illóolajok

kakaó, csokoládé, vanília

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek