Adj vérplazmát!

Adj vérplazmát!

Az életmentés nem állhat meg – a vér és vérkészítmények biztosítása a betegek számára létfontosságú kérdés. Tomán Szabina, Burai Krisztián és Pál Dénes is a vérplazmaadás fontosságára hívták fel a figyelmet. Mindenkit arra kérnek, csatlakozzon a Sanaplasma és a Vascular Plazma közös kampányához. „Most mindenki ott segít, ahol tud! Adj vérplazmát, ments életeket! Tedd meg most!” – szól a felhívás.

Soha korábban nem hallottunk még ennyit a vérplazmaadás fontosságáról. A már gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájától azt remélik sokan, hogy a koronavírus elleni gyógyításban is nagy szerepet kap majd. „Mivel a betegek számára a vér és vérkészítmények folyamatos biztosítása létfontosságú, a plazmaközpontok a kijárási korlátozás alatt is folyamatosan nyitva voltak, akárcsak pl. a gyógyszertárak. Ennek ellenére a plazmaadások száma jelentősen visszaesett.” – mondja Dr. Nyerges Judit Ildikó, a Vascular Plazma és a Sanaplasma központok ügyvezetője. „Ez nagy probléma, hiszen a vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek, így fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszerkészletek tovább bővüljenek. A segítségre most még nagyobb szükség van, mint valaha!”

„Ha az emberekben megszűnik a támogatási igény, hogy a másik ember életét segítse, akkor a mi betegcsoportunk kihal.” – mondja Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének Elnöke

Adj vérplazmát!

Mire használják fel a vérplazmát?

A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazmát használnak például a műtéteknél használt fibrin ragasztó és tetanusz előállításához is.

Válj hőssé! Adj vérplazmát!

Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerellátottságához pedig 40 ezer donor szükséges. A vérplazmaadás hasonlít a véradásra, de csak a vér, plazma összetevőjét veszik le. A plazmaadás korszerű, pihentető környezetben, kényelmes fekvő helyzetben zajlik. A szükséges kb. 6 decinyi plazmát egy gép veszi le a karhoz kötve kb. háromnegyed óra alatt.

Tomán Szabina, Pál Dénes és Burai Krisztián is csatlakoztak a kampányhoz

„Az elmúlt hónapokban én is sokszor hallottam arról, hogy mennyire fontos szerepe van a koronavírus kezelésében a gyógyult emberek vérplazmájának” – árulja el Pál Dénes. „Kicsit utánanéztem a témának, és kiderült számomra, hogy nem csak a COVID-19 gyógyításában játszik szerepet ez a technológia, hanem egyébként is sok ezer embernek tudnak segíteni a vérplazmából készült gyógyszerek. Én ugyan nagyon rosszul bírom a kórházak, rendelők és az injekcióstűk világát, ennek ellenére úgy döntöttem, vállalom a felkérést, és megvizsgáltatom magam, alkalmas vagyok-e donornak. Úgy tűnik, igen, ezért én is segítek majd a saját plazmámmal valakinek, akinek szüksége van rá.”

 

Tomán Szabina egyelőre szintén a plazmaadást megelőző vizsgálaton esett át: „Azt tudtam, hogy a plazmaadás biztonságos, az adatfelvételt, és a mindenre kiterjedő orvosi vizsgálatot követően még egy vérvétel is megelőzi, ezután dől csak el, hogy lehet-e valaki plazmaadó. Mielőtt a Vascular Plazma központ orvosa megkezdte volna az állapotfelmérésem, mondtam neki, hogy engem előző nap a kislányom, Szofi alaposan és szakszerűen már szintén megvizsgált, ő mindent rendben talált, úgyhogy nem izgultam az eredmények miatt egyáltalán. A kétéves Szofi diagnózisát a doktornő visszaigazolta, szerintem érkezhet neki a diploma, született érzéke van ehhez. Az állapotfelmérést követi a vérvétel, annak alapján érkezik azonnal az eredmény, alaposan kifaggatnak arról is, mennyire vagyok fáradt, mit ettem korábban, mikor. Ennek alapján döntöttünk végül úgy a doktornővel, hogy később térek csak vissza a központba, és akkor válok valóban donorrá. Addig a vaspótlásra kell helyeznem a hangsúlyt, mert egy picit vérszegény vagyok. Ezt Szofi nyilván nem láthatta. Nem vetem az én kis háziorvosnőm szemére. A következő hetekben sok céklát, májat és bogyós gyümölcsöt fogunk enni.”

Burai Krisztián szintén csatlakozott a Tedd meg most! kampány felhívásához: „Fontos számomra, hogy másoknak segítsek. Jó lenne, ha hozzám hasonlóan sok ember ismerné fel a vérplazma adás fontosságát és nyújtana segítséget a beteg embereknek ebben a formában. A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek. A plazmaadók ingyenes egészségügyi szűrővizsgálaton esnek át, sőt alkalmanként 8000 forintot is kapnak. Megtudtam, hogy egy plazmaadó évente negyvenötször adhat plazmát, így összesen 34 literrel segíthet a rászorulóknak, de már egy alkalom is nagy segítség a betegek számára.”

A plazmaadás továbbra is biztonságos

„A Vascular Plazma és a Sanaplasma központok az országban már 10 helyszínen várják a plazmaadókat, prioritás a plazmaadók és a munkatársak biztonsága is.” – mondja Dr. Nyerges Judit Ildikó, a központok ügyvezetője. „Orvostanácsadóik folyamatosan nyomon követik a WHO és a kormány iránymutatását, a szükséges intézkedések folyamatosan kerülnek bevezetésre.”

Akit az eddig bevezetett intézkedések érdekelnek, itt találja: https://www.teddmegmost.hu/covid-tajekoztato

A vérplazmaadáshoz szükséges további tudnivalók: https://www.teddmegmost.hu/#plazmaadasrol

A koronavírus gyógyultak vérplazmájáról és a COVID-19 potenciális terápiájának kutatásáról bővebb információ itt: https://www.teddmegmost.hu/covig-tajekoztato

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek