A zsíros hal segít megelőzni a memóriavesztést

A zsíros hal segít megelőzni a memóriavesztést

A tonhal és más zsíros halak fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát, valamint segít a memóriavesztés megelőzésében is - közölték finn kutatók.

Azoknál az embereknél, akik omega-3 zsírsavakban gazdag, sütőben - nem zsírban - sült, vagy főtt halat ettek, sokkal kisebb arányban találtak olyan, úgynevezett "néma" agykárosodást, amely memóriavesztést és leépülést okozhat, és amely összefüggésbe hozható a szélütés nagyobb kockázatával - mondta Jyrki Virtanen, a finn Kuopio Egyetem munkatársa.

Elmondása szerint tanulmányuk az elsők egyike, amely a még egészséges, idős emberek agyában lévő úgynevezett léziók előfordulását vizsgálta, és összevetette a halfogyasztással.

Omega-3 zsírsavak találhatók a tonhalon kívül a lazacban, a makrélában, a heringben, a szardíniában és az olajos magvakban is. Korábbi kutatások gyulladáscsökkentő hatásukat igazolták, valamint azt, hogy csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

A finn kutatók 3660 olyan, hatvanöt év fölötti ember adatait elemezték, akik agyáról képalkotó eljárással felvétel készült. Az egyébként egészséges páciensek 20 százalékánál találtak problémát nem okozó, "néma" léziót vagy infarktust.

A tanulmány szerint a halat nem fogyasztókhoz képest azoknak, akik heti egy alkalommal ettek halat, 13 százalékkal, azoknak pedig, akik háromszor vették étrendjükbe, 26 százalékkal kisebb kockázattal alakult ki agyában az elváltozás. Ugyanezt az előnyt nem tapasztalták azoknál, akik a halat zsiradékban kisütve fogyasztották - tette hozzá Virtanen.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek