A vegetáriánus férfiak tovább élnek

A vegetáriánus férfiak tovább élnek

A vegetáriánusok, főként a férfiak akár évekkel tovább élnek, mint húsevő társaik.

Egy több mint 70 ezer fős mintán elvégzett kutatás eredményei szerint a vegetáriánusok körében - a húst fogyasztókhoz képest - alacsonyabb halálozási ráta mérhető - derült ki a JAMA Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból. A megállapítás nem újkeletű, hiszen a vegetáriánus étrend pozitív hatásaira korábban már számos krónikus betegség és állapot, például magas vérnyomás, metabolikus szindróma, cukorbetegség és ischémiás szívbetegség kapcsán fény derült.

Kaliforniai kutatók a halál okától független, illetve egy-egy okra specifikusan visszavezethető halálozásokat tanulmányozták egy adventista csoport több mint 73 ezer tagjánál. A férfiakat és nőket egyaránt vizsgáló kutatás résztvevőivel egy kérdőívet töltettek ki, amely alapján 5 csoportba osztották őket: húsevők, félig vegetáriánusok, halat és más tengeri élőlényeket fogyasztó, úgynevezett peszko vegetáriánusok, tejet és tojást is evő ovo-lakto vegetáriánusok és a bárminemű állati eredetű táplálékot kerülő vegánok.

A kutatók kiemelték, hogy a húst is fogyasztókhoz képest a vegetáriánus csoportok átlagéletkora és iskolai végzettsége magasabb volt, nagyobb eséllyel éltek házasságban, kevesebbet dohányoztak, többet sportoltak és testsúlyuk is alacsonyabb volt. Az előbbi tényezők eleve csökkentik a halálozás kockázatát, ezért nehéz egyértelmű és közvetlen ok-okozati kapcsolatot megállapítani a vegetáriánus étrend és az életesélyek között - mondták el a kutatók.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek