A tüsszentés és a szexuális fantázia

A tüsszentés és a szexuális fantázia

Elgondolkodott már azon, mi mindentől tüsszenthet? Kiválthatja ezt a reakciót a napfény, az étkezés, a szemöldökrángás, és leggyakrabban az orrban érzett irritáció. No és persze a szexuális fantázia.

Ha legközelebb valaki tüsszent a szobában, talán azon fog gondolkodni, vajon az illetőnek min járhat az agya - a kutatók ugyanis úgy találták, egyes emberek akkor tüsszentenek, ha beindul a szexuális fantáziájuk.

A tanulmány szerzője, Mahmood Bhutta, egy oxfordi fül-orr-gégész szerint ugyanis akik minden kontroll nélkül, váratlanul tüsszögnek időnként, azoknak épp valamiféle szexuális kérdésen jár az agyuk.

Mint a szerzők mondják, ha beírjuk a Google-be, hogy "sneezing", azaz tüsszentés és "sex", akkor meglepően sok közös találatot kapunk. És ugyan az internet ilyen irányú használata módszertani szempontból nem épp egzakt, de azért az eredmény mégis azt sugallja, a tüsszentés és a szexuális fantázia sokkal gyakrabban kapcsolódik össze, mint gondolnánk.

A tüsszentés a orrban érzett irritációra adott válasz, aminek a során akár óránként 140 kilométeres sebességet is elérhet a kitüsszentett levegő. A szemöldökrángás úgyszintén idézhet elő tüsszentést, egy, az arcban található izmot ingerelve.

De ismerünk sokkal rejtélyesebb tüsszentést kiváltó okot is. Ezek egyike a fotoszintetikus tüsszentési reflex, amit a napsütés válthat ki, és ami a britek negyedét érinti. Még ritkább, amikor étkezés után tüsszent egy család több tagja.

Bhutta szerint azonban ugyancsak kiváltó oka lehet a tüsszentésnek a szexuális fantázia. Ez szerinte evolúciós maradvány az idegrendszer vezetékeiben. Néha a rendszerben száguldozó jelek keresztezik egymás útját, és az orvos szerint ezért van, hogy egyesek akkor tüsszentenek, amikor a szexre gondolnak.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek