A túl sok önkielégítés okozhat kopaszodást a férfiaknál?

A túl sok önkielégítés okozhat kopaszodást a férfiaknál?

Felröppent a hír a médiában, hogy a férfiak kopaszodásához köze lehet annak, hogy mennyit önkielégítenek. A kapcsolat ugyan értelmezhető, de azt a megszólaló szakemberek kiemelik, hogy ez azért nem ennyire egyszerű, ráadásul a mennyiségeket is figyelembe kell venni!

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A-vitamin

Amikor az A-vitamin kerül szóba, akkor sokaknak ugrik be a “szem vitaminja” elnevezés. Ezzel nincs is gond, hiszen a retinol az A-vitaminok egyik képviselőjeként valóban komoly szerepet játszik a szem megfelelő fejlődésében később pedig normál működésének fenntartásában. Azonban az A-vitamin szerepe a szervezetben messze nem merül ki ebben az egy funkcióban!

Az A-vitamin szerepe elengedhetetlen a csontképződésben, az ektoderma normál fejlődésében és működésében, az embrionális fejlődésben és számos más sejtdifferenciálódási folyamatban, többek közt a reprodukcióban is! És itt érkezünk el a kiinduló tézishez: ha a spermium képzéséhez jelentős mennyiségű A-vitamin szükséges, akkor a gyakori önkielégítés képes olyan nagy mennyiségben “kivonni” az A-vitamint a szervezetből, ami már hatással van a hajnövekedésre is?

A kopaszság és a férfi

A kopaszodás a férfiak egyik legnagyobb ellensége. Jellemzően a 30-es korosztály már találkozik ezzel a jelenséggel, de sok esetben már a 20-as éveikben is problémákat okozhat a hajhullás. A férfiak esetében ezt a legtöbbször az úgynevezett androgén allopecia, vagyis a férfias hajhullás jelensége okozza, mely sajnos egy genetikailag meghatározott, hormonális probléma, vagyis örökölhető és tenni ellene nem sokat lehet. A fegyverünk a tápanyagellátottság növelése, illetve egyes eljárásokkal a kialakulás késleltethető, de elkerülni sajnos nem lehet.

A túl sok önkielégítés okozhat kopaszodást a férfiaknál?

Abban az esetben, ha a kiváltó ok nem ez a betegség, akkor szóba jöhet az A-vitamin hiánya is, de ez nem függ össze a gyakori önkielégítéssel. Még a szexuálisan igen aktív 20-as korosztály sem “veszít” egy nap annyi spermiumot, mely jelentősen befolyásolná a szervezet A-vitamin ellátottságát - mondja Ratkó Tünde. Ugyanakkor az alacsony A-vitamin szint jelentősen képes befolyásolni a spermiumtermelést, vagyis a reláció inkább fordítva igaz: az a hajhullás, mely az A-vitamin hiánya miatt alakul ki, jelentősen képes rontani a spermiumtermelést. Az önkielégítéssel “elvesztett” A-vitamin mennyisége csak akkor befolyásolná a haj állapotát, ha a veszteség a nap folyamán folyamatos lenne.

A-vitamin és pótlása

Az A-vitamin pótlása - ahogyan az napjainkban nagyon sok más anyag esetében is igaz – sokszor szükséges, hiszen ma már, dacára a kiegyensúlyozott táplálkozásnak és a rendszeres mozgásnak, sok esetben alakul ki ebből az anyagból is hiányállapot. A hiányállapotok pedig sokáig vannak úgy jelen a szervezetben, hogy érzékelhető tüneteket nem okoznak, de jelentősen is képesek rontani egyes funkciókat, mint például a spermatogenezis, azaz a spermiumok képzése.

A pótlás megoldása pedig nem olyan könnyű, tekintve, hogy élelmiszereink beltartalma az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, így a tápanyagpótlás még kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás mellett is sokszor támogatásra szorul. Ennek jó eszköze lehet egy kifejezetten férfiak számára kialakított vitaminkészítmény, melyben a lehető legtöbb anyag szerves kötési formában van jelen. Ez utóbbi kiemelt jelentőségű, hiszen a szerves kötésben jelen lévő anyagok (praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák) hasznosulása akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésű társaiknál!

Rossz vagy sem?

Igen gyakori kérdés a maszturbálással kapcsolatban, hogy szabad-e vagy sem, illetve, hogy mennyi a sok? Nos, szabadni szabad, nem kap tőle az ember gerincsorvadást, ahogyan azt régen előszeretettel hangoztatták, nem okoz problémát, igazából semmilyen szinten – persze ezt azért néhány betegség befolyásolhatja.

Hogy mennyi a “normál” mennyiség az egyénfüggő, ezen kár aggodalmaskodni, de ha soknak érezzük, kikérhetjük szakember tanácsát is a kérdésben. Ami fontosabb kérdés, hogy abban az esetben, ha a pár kisbabát szeretne, az önkielégítés mennyit ronthat a helyzetükön?

A spermiumállomány rendszeres cserélődése szükségszerű, hiszen, ha a spermiumiok sokáig “várakoznak”, akkor minőségük jelentősen is romolhat, mely esetben megugrik a vetélés, koraszülés és a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűsége! Így az állomány “cserélődése” 2-3 naponta segít is az egészséges baba létrejöttében.

Forrás: ratkotunde.huKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek