A tükör enyhítheti az amputáltak fájdalmait

A tükör enyhítheti az amputáltak fájdalmait

Megtréfálhatja az agyat egy egyszerű tükör, ez pedig segíthet az amputált betegek fájdalmának csillapításában. Ha a páciens egy darabig megmaradt lábának tükörképét nézi, az agya "elhiszi", hogy a levágott végtag még mindig a helyén van, így csökken az úgynevezett fantomfájdalom szintje - derül ki egy amerikai kutatásból.

Tíz amputált beteg közül kilenc általában komoly fájdalmakat érez hiányzó végtagjában, ebben az esetben a fájdalomérzet kialakulásához nem kell külső inger, az csak az agyban alakul ki.

A kutatók már legalább egy évtizede sejtették, hogy egy egyszerű tükör segítségével csökkenthető lehet ez a kínzó fájdalom, mivel azonban sosem végeztek ezzel kapcsolatban kontrollált kísérleteket, a módszert nem is alkalmazták a klinikai gyakorlatban.

Nemrégiben azonban Jack Tsao, a washingtoni Walter Reed Katonai Egészségügyi Központ neurológusa arra kérte huszonkét páciensét - akik közül a legtöbben Irakban vesztették el egyik lábukat -, hogy próbáljanak ki három különböző terápiát.

Az orvos a betegeket három csoportra osztotta. Az első társaságnak előírta, hogy naponta 15 percig mozgassák épen maradt lábukat, és közben figyeljék a végtagot egy tükörben. A módszer alkalmazásával az az illúzió alakult ki a páciensek agyában, hogy az amputált végtag a helyén van, és megfelelően működik.

Egy másik csoportot arra kért, hogy lábuk mozgatásakor olyan tükröt nézzenek, amelyet átlátszatlan anyaggal takartak le, a harmadik társaságot pedig arra utasította: csukják be a szemüket, miközben ép végtagjukat edzik, és képzeljék azt, hogy az eltávolított végtag normálisan mozog.

Négy hét után a tükröt használó csoport tagjainak fájdalmai jelentősen csökkentek: egy 100 fokú skálán 30 és 7 közé. A módszer mindenkinél működött.

A letakart tükröt figyelők csoportjában mindössze egyetlen ember fájdalomszintje csökkent, a többieké tovább nőtt.

Azok, akik odaképzelték magukra az amputált végtagot, egy hét urán erősödő, később csillapodó fájdalomról számoltak be.

Egy hónap elteltével a másik két csoport is átváltott a tükörmódszer alkalmazására: kilenc páciens közül nyolcnak jelentősen enyhültek a fájdalmai.

"Az emberek többsége megkönnyebbülést érzett. Egyeseknek csak kicsit lett könnyebb, másoknál teljesen eltűnt a fájdalom. Nagyon meglepődtünk, hogy a hatás ennyire pozitív volt" - mondta Jack Tsao, aki reméli, hogy hamarosan több rehabilitációs intézményben is kipróbálják módszerét.

Az orvosok továbbra sem értik, hogyan, mitől működik a módszer, de kétségtelen, hogy hatásos. Lehetséges, hogy az ép végtag látványa segít az agynak feldolgozni a sérült idegekből érkező jeleket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek