A tesztoszteron nem jár a korral

A tesztoszteron nem jár a korral

Az idősebb férfiaknál a magas tesztoszteronszint szívbetegségekkel vagy szívrohammal társulhat. Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által finanszírozott vizsgálatba közel 700, 65 évnél idősebb férfit vontak be és kifejezetten a hormonszintek, illetve szívbetegségek közti kapcsolatot vizsgálta.

"Tanulmányunk megállapítása ellentmond korábbi, kisebb vizsgálatoknak, melyek azt mutatták, hogy a tesztoszteron magasabb szintje nem jár együtt a szív-és érrendszeri betegségekkel" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Kristen Sueoka, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

"Sokan a lakosságból tesztoszteron-kiegészítőket használnak különböző egészségügyi problémák megoldására, beleértve az alacsony nemi vágyat és a hangulati rendellenességet, amelyek nem életveszélyesek. Ezek az emberek tudtukon kívül növelik a szív-és érrendszeri betegségek esélyét" - tette hozzá.

Egyik résztvevő sem használt tesztoszteronhormon-pótló készítményeket a vizsgálat idején, melyben átlagosan több, mint négy évig követték figyelemmel a résztvevők egészségügyi állapotát. Ez alatt megállapították, hogy 100 férfi (14 százalék) élt át szívrohamot, instabil angina-t (szívrohamra figyelmeztető jel), és / vagy esett át angioplasztikán vagy bypass műtéten, hogy kitisztítsák az eltömődött verőereiket. A magasabb tesztoszterinszinttel rendelkezők körében a kockázat ezekre a betegségekre nagyobb volt, illetve náluk a koszorúér-betegség kockázata is megkétszereződik.

"Egy napon a tesztoszteronmérések segítenek abban, hogy megjósolják, mely férfiaknál nagyobb a valószínűsége a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának" - mondta Sueoka. "Szükségünk van azonban további megerősítő tanulmányokra, hogy biztosak kimondhassuk: a magas tesztoszteron kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásánál."

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek