A televíziós sorozatok is lehetnek hasznosak

A televíziós sorozatok is lehetnek hasznosak

A Dél-Kalifornia Egyetem kutatói szerint a televíziós műsorok néha hasznosak is lehetnek. A kutatók szerint ugyanis az NBC orvosi drámájának, a Vészhelyzetnek egyes epizódjai - különösen a gyermekkori elhízással, magas vérnyomással és egészséges étkezéssel foglalkozók - jótékonyan befolyásolták a nézők, különösen a férfiak életvitelét.

"Ez egyike azon ritka eseteknek, amikor egy televíziós műsor hasznos információkat juttat el a nézőkhöz"-nyilatkozta Thomas W. Valente professzor, a Keck Egészégügyi Iskola Egészségpromóciós és Betegség-megelőzési Kutatóintézetének tagja. "Az eset jól mutatja, mennyire fontos, hogy ne csak egy oldalról közelítsük meg a közegészségügy kérdését, és minél több fórumon próbáljuk eljuttatni az emberekhez az egészségügyi információkat" - tette hozzá a professzor.

Az elhízásról szóló epizódok főhőse egy afro-amerikai tinédzser volt, akinél magas vérnyomást diagnosztizáltak, majd az orvosok a gyógyulása érdekében több gyümölcs és zöldség fogyasztását és nagyobb fizikai aktivitást írtak elő. A történet három epizódon keresztül bonyolódott.

A kutatók ezután 807 nézőtől gyűjtöttek adatokat, hogy kiderüljön, a bemutatott epizódok hatására mennyire változtak meg az étkezési és életmódbeli szokásaik. Az eredmények szerint a sorozat hatására a nézők 65 százalékánál jelentkeztek pozitív életmódbeli változások.  Érdekes módon a férfiak fogékonyabbak voltak a sorozat által közvetített információkra, mint a nők. Valente professzor szerint ennek oka az lehet, hogy a férfiak eredetileg kevesebbet tudtak az egészséges étkezésről.

"Bár az egész népességre nézve ezek az adatok nem jelentősek, ám ezzel is bizonyítható, hogy a televízió, mint médium mekkora hatással lehet a tömegekre-magyarázza Valente professzor. "A legtöbb tévéfüggőt pedig amúgy is érinti az elhízás, így  a legmegfelelőbb helyre juthat el az információ. Valente professzor szerint be kellene vonni az egészségügyi hatóságokat a hasonló műsorok tervezésébe. A Vészhelyzet című sorozat elkészítéséhez például a Hollywoodi USC Annenberg Norman Lear Központ orvosainak segítségét kérték, hogy adjanak információt a magas vérnyomásról, szívbetegségekről és a tinédzserkori elhízásról. "A tanulmány jól mutatja, mennyire szükség van az ilyen és ehhez hasonló műsorokra a közegészségügy javításának érdekében" - foglalta össze a professzor.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek