A tejjel fogyasztott tea káros lehet?

A tejjel fogyasztott tea káros lehet?

Számos kutatás bizonyította már, hogy a tea jótékony hatású a szív és érrendszerre, de újabb tanulmányok szerint ha tejjel isszuk, az csökkenti a pozitív hatást, mert a tejben található anyagok gátolják a teában lévő antioxidánsok hatását.

A Berlini Egyetem Charité Kórházában a Dr. Verena Stangl kardiológus professzor által vezetett kutatócsoport a tejben található kazein nevezetű fehérje hatását vizsgálta. Megállapításaik szerint a kazein kölcsönhatásba lép a teával, így csökkentve annak catechin-koncentrációját. (A catechin a teában található vegyület, amely felelős a szívre gyakorolt védő hatásért.)

"Számos kutatás kimutatta már, hogy a tea védő hatású a szívbetegségek ellen" - mondta Stangl professzor. "Megfigyelhető azonban, hogy Ázsiában kisebb a szívbetegségek aránya, mint Angliában. A kérdés az, hogy a tej hozzáadása a teához - ami nagyon gyakori Angliában - felelős e különbségekért?" - mondta a szakember.

Stangl kutatásaiba 16 egészséges, menopausa után lévő nőt vizsgált. A résztvevők háromféle italt fogyasztottak különböző alkalmakkor: fél liter friss fekete teát, ugyanezt a teát 10% tejjel és sima meleg vizet. A kutatók a folyadék elfogyasztása előtt és után 2 órával nagy felbontású ultrahanggal vizsgálták a sejtek működését a felkarban lévő ütőérben.

A kutató csoport azt találta, hogy a feketetea jelentősen javította az ütőerek összehúzódó és elernyedő képességét. De amikor tejet adtak a teához, ez a hatás teljesen megszűnt. A kutatók vizsgálataikat állatkísérletes modellben, patkányok fő ütőerén és patkány endothel-sejteken (az erek falát belülről határoló sejttípus) is elvégezték, és hasonló eredményeket kaptak. Stangl professzor azt is felvetette, hogy a tea jótékony antioxidáns - és feltehető daganatvédő - hatását is gátolja a tejjel való együtt fogyasztás. A szakemberek most a fekete és a zöld tea közötti különbségeket vizsgálják. Dr. Stangl azonban egy dologban biztos: ő azt javasolja, hogy a teánkat tej nélkül fogyasszuk el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek