A szívbetegségek nagy részéért mi vagyunk a felelősek

A szívbetegségek nagy részéért mi vagyunk a felelősek

Néha hajlamosak vagyunk a külső körülményeket hibáztatni, ha az orvos a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatára figyelmeztet minket. Persze nem könnyű úgy élni, hogy folyamatosan óvjuk a szervezetünket, ám fontos tudni, hogy sokszor az apróbb változtatások is jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább maradjunk egészségesek!

2019.11.07

Életmódunk legtöbb eleme hatással van a szívünk és keringési rendszerünk egészségére. A dohányzás, az étrend, a (túlzott) alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a stressz mind rizikófaktor. Alapvetően bármelyiket sikerül megreformálnunk, már jót teszünk magunkkal. Ha például a cigarettát sikerül letenni, akkor a szívroham kockázata a dohányosokkal összehasonlítva mintegy felére csökken – és ez a hatás már a leszokás után egy évvel érvényesül.
Táplálkozásban az úgynevezett mediterrán étrendet érdemes követni, ami kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, viszont állati zsírban, cukorban és sóban szegény étrend, melynek része egy minimális mennyiségű vörösbor, de legfőképp halak és sovány húsok fogyasztása jellemzi. Ennek az étrendnek a követése csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és számos kutatás szerint csökkenti a kardiológiai kockázatot is.

Használjunk tehát kevesebb zsiradékot, ha mégis szükség van rá, akkor a növényi olajokért nyúljunk, a só egy részét pedig zöld fűszerekkel helyettesítsük!

A szívbetegségek nagy részéért mi vagyunk a felelősek

Ha a helyes étrendet sikerül tartani, akkor a normális testsúlyhoz is közelebb kerülhetünk, már 10% testsúlycsökkenés is átlagosan 10-20 Hgmm-rel mérsékeli a vérnyomást, 20-50%-kal az éhomi vércukorértéket és 10%-kal a koleszterinszintet.

A rendszeres, mindenkinek az egészségi állapotához igazodó, nem túl megterhelő testmozgás nagyon jó hatással van az erekre, az érfalakra, hiszen a magasabb pulzussal járó, élénkebb keringés növeli az erek feszességét, rugalmasságát. Kutatások szerint a rendszeres mozgás is segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, így csökken az azzal összefüggő súlyos szövődmények, például a szívinfarktus és a stroke veszélye is. És mindehhez nem kell hegyeket megmozgatni – a rendszeres testmozgást nem végző embereknek elég napi fél óra tempósabb séta is, az edzettebbeknek ugyanennyi kerékpározás, szobakerékpározás, kocogás, úszás, futás, evezés már jótékony hatásúnak bizonyul.

Keretes, ha befér: Stroke-nak hívjuk az agy hirtelen fellépő vérellátási zavarát, amely során a szükségesnél kevesebb vér jut el az agyba, vagy annak egyes területeire, így az maradandó károsodást szenvedhet.

A stresszt gyakorlatilag lehetetlen elkerülni, ám mérsékelni igenis lehetséges! Mivel a legritkább esetben vagyunk képesek kiküszöbölni a minket idegesítő tényezőket, ezért csak az a taktika marad, hogy a hozzáállásán változtasson, próbálja meg „lazábban”, elengedőbben kezelni az önt nyomasztó helyzeteket. Ezenkívül pedig úgy tud segíteni a pszichéjének, hogy lazító technikákat tanul, esetleg jógázni jár vagy relaxál, állatot tart (a simogatható állatok képesek csökkenteni a vérnyomást, a pulzust és a stresszt), nagyokat sétál és kirándul.

Az életmódi tényezők mellett léteznek úgynevezett biológiailag meghatározott rizikófaktorok is – ezeknek az ismerete pedig azért elengedhetetlen, mert míg a szerencsés genetikájú embereknél az egészséges életmód „csupán” segít az egészség megőrzésében, addig a kevésbé szerencséseknél ez akár élet-halál kérdése is lehet. Szó szerint.

Nézzük, melyek ezek a biológiailag meghatározott kockázati tényezők!

  • a magas vérnyomás,
  • a magas vércukorszint,
  • a magas koleszterinszint,
  • és az elhízás.

Akkor tesz jót a szívének, ha 140/90 Hgmm alá tudja szorítani a vérnyomását, ha ehhez gyógyszerszedésre van szükség, akkor azt vegye komolyan! Már 20 Hgmm-es vérnyomáscsökkentés esetén is akár a felére csökkenhet a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedésének előfordulása.

A vércukor- és a koleszterinszintjét rendszeresen ellenőriztesse, magasabb érték esetén kövesse az orvos előírásait! Alkoholt csak alkalomszerűen és keveset fogyasszon, és kerülje a dohányzást, sőt a passzív dohányzást is, hiszen a dohányzás érelmeszesedéshez vezethet, ez pedig jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek