A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

Idén már a Sziget Fesztiválon is ingyenes dermatoszkópos anyajegyszűréssel várják a fesztiválozókat a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) jóvoltából. Az MDT szakorvosai a „Keresd a rút kiskacsát” kampány keretében augusztus 10-15 között a fesztivál “Civil Sziget” szekciójában szűrik az érdeklődőket, akiket a hatékony és helyes önvizsgálat módszerére is megtanítanak. Az MDT rámutat: a bőrdaganatok közül a melanoma az egyik legveszélyesebb és már fiatal korban is előfordulhat, ugyanakkor időben felfedezve jól kezelhető. Ezért áll az MDT országos melanomakampányának középpontjában a gyanús bőrelváltozások korai felismerését segítő “rút kiskacsa” módszer, amelyről többet a Civil Szigeten a szűrősátorban, illetve a www.skindex.hu oldalon tudhatnak meg az érdeklődők.

Az MDT szakemberei visszatérő látogatói a Sziget Fesztiválnak, ahol idén ingyenes dermatoszkópos anyajegyszűréssel várják a fesztivál résztvevőit a Civil Szigeten. Az MDT szakorvosai az anyajegyszűrés mellett részletes tájékoztatást adnak a „rút kiskacsa” elnevezésű önvizsgálat módszerről is. A “rút kiskacsa” módszer lényege, hogy a bőrünkön általában hasonló méretű és színű anyajegyek és pigmentációs foltok találhatók. Ha ezek közül bármelyik láthatóan és látványosan eltér a többitől, azaz egy „rút kiskacsát” találunk magunkon, azzal érdemes mihamarabb bőrgyógyászhoz fordulni, mert fennállhat a rosszindulatú elváltozás lehetősége. A figyelmeztető jeleket tehát szaktudás és tapasztalat nélkül is korán észlelhetjük, és időben orvosi segítséget kérhetünk. (A “rút kiskacsa” módszert bemutató videót itt láthatják.

A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

Magyarországon évente több mint 2 500 embernél diagnosztizálnak melanomát, de sokuknál már későn: a betegség szövődményeiben évente mintegy négyszázan halnak meg. Háromból egy melanomás beteg legalább egy évet vár, mire a gyanús bőrelváltozásával orvoshoz fordul. Egy hazai kutatás szerint a betegségben érintett emberek – a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére – sem tudták pontosan, hogy milyen gyanús bőrelváltozásokkal szükséges szakorvoshoz fordulni, és még a melanomával diagnosztizált betegek 38 százaléka sincs tisztában azzal, hogy veszélyes betegségről van szó.

A melanomás esetek kialakulásának túlnyomó többségéért az UV-sugárzás felelős, így az egész napos szabad ég alatti szórakozás még inkább szükségessé teszi a napfény elleni védekezést. Ha dél és 3 óra között az árnyékba vonulás nem megoldható, akkor a kétóránként alkalmazott magas faktorszámú naptej, az arcot árnyékoló kalap vagy sapka, illetve a teljes testet takaró, jól szellőző ruházat viselése elengedhetetlen.

Díjmentes dermatoszkópos anyajegyszűrés augusztus 10-15 között a Sziget Fesztiválon a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) szűrősátrában (Civil Sziget szekció). A Civil Sziget a K-hídon áthaladva, a híddal szemben található. Az MDT-sátor pontos helyét ezen a térképen láthatják. A díjmentes anyajegyszűrés minden nap 16-20 óra között elérhető, az MDT bőrgyógyász szakorvosai az érdeklődők kérdéseire is szívesen válaszolnak. A melanomáról és a nem melanoma típusú bőrrák fajtákról további információkat találhat az MDT információs honlapján, a www.skindex.hu weboldalon.

A rút kiskacsa módszert bemutató videót ide kattintva tekinthetik meg.

Kövesse az MDT közösségimédia-felületeit további információkért:

Facebook: https://www.facebook.com/magyardermatologiaitarsulat

Instagram: https://www.instagram.com/mdt_1928/

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek