A szex ritkán okoz hirtelen szívhalált

A szex ritkán okoz hirtelen szívhalált

A kutatók 4557 hirtelen szívhalál adatait elemezték. Azt találták, hogy csak 34 történt szexuális együttlét alatt vagy egy órán belül utána. Az utóbbiak közül 32 volt férfi.

A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált egy új amerikai kutatás szerint, melyről a BBC számolt be.

A kaliforniai Cedars-Sinai Kardiológiai Intézet munkatársa, Summet Chugh elmondta, tanulmánya volt az első, amelyik a szexuális tevékenységet mint a hirtelen szívhalál lehetséges kiváltó okát vizsgálta volna. A kutatást az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) konferenciáját mutatták be.

Szívleállás az, amikor a szív valamilyen működési zavar miatt nem dobog tovább. Akinek leáll a szíve, az elájul, nem vesz levegőt és ha nem végeznek rajta szív-tüdő (CPR) újraélesztést, akkor meghal. Nem azonos a szívrohammal, amikor a vér nem jut a szívbe, mert a véráram útja elzáródik.

Az ismeret volt, hogy a szex szívrohamot okozhat, ám a szívleállással való összefüggését eddig nem vizsgálták. Chugh és kollégái 2002 és 2015 között az oregoni Portlandben történt szívhalálok kórházi adatait vizsgálták meg. Az esetek mindössze egy százaléka kötődött szexuális aktushoz. A páciensek túlnyomó többsége férfi volt, többségében középkorú és már volt szív- és érrendszeri panasza.

A szex ritkán okoz hirtelen szívhalált

A tanulmány megállapította, hogy az eseteknek csak egyharmadában végeztek szív-tüdő újraélesztést. Chugh szerint ez kiemeli a CPR megismertetésének jelentőségét, tekintet nélkül a szívleállás körülményeire. Egy másik tanulmány, amit ugyanezen a konferencián hoztak nyilvánosságra, bemutatta, hogy már a hatéves gyerekek is meg tudják tanulni a CPR-t.

A Brit Kardiológiai Alapítvány azt javasolja a szívrohamon vagy szívműtéten átesett pácienseknek, hogy négy-hat hetet várjanak a szexuális élet újrakezdésével.

Tudta?

A hirtelen szívleállás ép koszorúerek mellett, extrém külső, környezeti behatások, hormonális vagy súlyos elektroliteltérések (pl. igen alacsony vagy magas káliumszint, alacsony magnéziumszint) esetén is létrejöhet. A kapcsolat a két betegség közt az, hogy a szívroham gyakran okoz hirtelen szívmegállást.

A szívproblémákkal kapcsolatos halálozások több mint felét teszik ki a hirtelen szívleállásos esetek. Ez többezer ember naponta, és több mint 350 000 embert jelent évente - csak Amerikában! A hirtelen szívleállások szinte mindig halállal végződnek – kivéve, amikor van azonnali segítség. „Nincs még egy emberi betegség, ami 10 percen belül 90%-os valószínűséggel halált okoz.” – mondja a szakértő.

Sumeet S. Chugh, a tanulmány vezető kutatója azt tanácsolja, hogy "aki szokatlan vagy ismétlődő mellkasi fájdalmat, fulladást, légszomjat vagy gyorsan elmúló szédülést tapasztal, mielőbb menjen el orvoshoz. Ha ezek a tünetek – akkor is, ha még korábban ilyen nem fordult elő - több percig is eltartanak, azonnal hívjon mentőt."

(forrás: http://www.oregonsuds.org/)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek