Hirdetés
A szerelem józanít

A szerelem józanít

Az oxitocint „szeretet” vagy „ölelés” hormonnak is nevezik, létfontosságú, összefüggésben van a társas és szexuális kapcsolatokkal. A Sydney-i és a Regensburgi Egyetem kutatói a közelmúltban egy újabb figyelemreméltó hatását fedezték fel ennek a hormonnak: az alkohol mámorító hatásait is csökkenti.

A kutatás során oxitocint fecskendeztek patkányok agyába, ezt követően alkoholt adtak nekik. Ám a hormon hatására az állatokon nem mutatkoztak a részegségből fakadó jelek. "A patkányok megfelelően vizsgáztak a józanság teszten. Amint oxitocin nélkül adtunk nekik alkoholt, súlyos károk mutatkoztak a szervezetükben” – nyilatkozta Dr. Bowen, a kutatás vezetője.

A szerelem józanít

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a „boldogsághormon” megakadályozta az alkohol hozzáférését és részegítő hatásainak kifejtését az agy olyan részeiben, mint az úgy nevezett GABA receptorok. Dr. Bowen elégedett a megfigyelésekkel: "Az alkohol erősen befolyásolja a koordináció aktivitását olyan agyi régiókban, amelyek a test motorikus funkcióiért felelnek. Az oxitocin megakadályozza ezt a hatást, olyannyira, hogy nem is tudtuk pontosan megállapítani,  részegek-e patkányok. Ez igen figyelemreméltó!"- fejtette ki a kutatás vezetője.

Sajnos, a szondát nem játssza ki

A hormon kijózanító hatását még nem vizsgálták embereken, ám ilyen irányú megfigyeléseket is terveznek a közeljövőben. Bármilyen eredményre is jutnak a tudósok, abban egyöntetű a véleményük, hogy a magas oxitocinszint nem védene meg senkit a büntetéstől, amennyiben ittas vezetésért elkapnák. "Habár az oxitocin csökkenti a mérgek szervezetbe jutását, a véralkohol szintet nem változtatja meg” – mondta Bowen.

Többen aggódnak olyan tabletta kikkísérletezése miatt, amelynek használata megnövelné az alkoholfogyasztási hajlandóságot . Ennek kapcsán szintén végeztek kísérleteket és kiderült, hogy nem csak a testbe jutó mérgeket, de az alkohol utáni sóvárgást is csökkenti a hormon.

"Úgy gondoljuk, hogy az alkoholfogyasztás és az azutáni sóvárgás hasonló mechanizmusokon alapulnak az agyban." - nyilatkozta Bowen.A következő cél, hogy a vizsgálati eredményeket és a további kutatásokat a jövőben az alkohollal összefüggő vagy ahhoz kapcsolódó betegségek kezelése során hasznosítsák.

A SZERELEM 5 KORSZAKA

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend