A szénsavas üdítők káros hatásai

A szénsavas üdítők káros hatásai

Évek óta folynak a kutatások, vizsgálva a szénsavas üdítők káros hatásait. Bár ezek a kutatások még gyerekcipőben járnak, érdemes odafigyelni néhány fontos felvetésre.

1. Gyakoribb fejfájás

Mi lehet ennek az oka? A vegyi anyagok, például a mesterséges édesítőszer, az aszpartám képes megzavarni az idegrendszer kémiai jeltovábbító rendszerét, ezáltal hibás jeleket kreálva, megzavarva az idegrendszer stabil működését. Ez okozhat fejfájást, szorongást, álmatlanságot.

2. Az  ízlelőbimbók érzékenyebbek lesznek

Az okot ismét csak a mesterséges ízfokozóknál kell keresni. Az aszpartám 200-szor, a splenda 600-szor édesebb mint a cukor. Nem csoda hát, ha az ízlelőbimbók az enyhébb ízeket fel sem veszik, s mivel így az egyszerű ízesítésű ételeket észre sem vesszük, csakis a mesterségesen felfokozott ízek jöhetnek szóba. Innentől ördögi a kör. Viszont ha valaki ezeket az üdítőket elhagyva ismét hagyományos ízesítésű ételeket fogyaszt, a mesterséges ízeket kifejezetten taszítónak fogja találni.

A szénsavas üdítők káros hatásai

3. Elhízás

A különböző szénsavas italok (ideértve a diétás üdítőket is) az utóbbi évtizedek kutatásai szerint 65 %-kal növeli a magas vérnyomás és az elhízás esélyeit.

4. Gyenge csontok

Nemrégiben készült tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy azoknál a változókorú nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen üdítőket, csökkent a csontsűrűség, 14 százalékkal nő a combnyaktörés esélye.

Hogy mi lenne a hatásmechanizmus, még nem derült ki.

5. Téves illúziók

Az a tény, hogy a diétás üdítő 0 kalóriás, arra predesztinálja fogyasztóját, hogy nyugodtan válasszon az "étlapról"  kalóriadús ételeket, hiszen ő, úgymond, már tett a saját egészségért. Csakhogy az ilyen választásokkal rendszerint túlkompenzál, sokkal több kalóriát visz be, mint más esetben. Ehhez már csak annyit érdemes hozzátenni, hogy sok esetben a gyorséttermek menüje tudatosan rájátszik erre, építve az ember - mondjuk ki, mert nincs rá jobb szó- butasáságára.

6. Erősíti az alkohol hatását

Az alkohol hatását erősíti a szénsavas üdítő (lásd különböző koktélok). Ha pedig diétás, még gyorsaban felszívódik, így pedig már semmi sem áll az alkohol felszívódásának útjába, a vérbe jutó alkohol pedig ki fejti teljes hatását.

7. A veseműködést gátolja

A kérdésben elvégzett tanulmányok arra utalnak, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztottak ilyen üdítőket, nagy mértékben javult a vese müködése, miután abbahagyta a fogyasztását. Veséje gyorsabban és hatékonyabban választotta ki a méreganyagokat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek