A szelén fontos a férfiak számára

A szelén fontos a férfiak számára

A szelénnel viszonylag keveset foglalkozunk a mindennapokban, pedig egy rendkívül fontos fém az emberi szervezet számára. A férfiak szervezetében gyakoribb a szelénhiány, mely nem csak fáradékonyságot okozhat, de sajnos a spermiumképzésre, ezen keresztül pedig a termékenységre is komolyan rányomja bélyegét.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A szelén

A tengeri állatokban, illetve a teljes kiőrlésű gabonákban a szelén igen nagy mennyiségben van jelen, ráadásul ez az anyag hasznosulás szempontjából sem olyan problémás. Az E-vitamin jelenléte mindenképpen jótékonyan hat erre a részletre is, de a szelén a tápcsatornából 50%-os hatékonysággal is képes felszívódni.

A szelén fontos a férfiak számára

Már persze akkor, ha van. A szelén jelenléte ugyanis csökkent az élelmiszerekben, akárcsak a vas, vagy bármely más tápanyag. A szelén mennyisége a férfiak szervezetében sokszor jóval alacsonyabb is lehet, mint a nőkében, ennek oka pedig a spermiumképzésben betöltött szerepe.

Spermium és ejakulátum

A spermatogenezis során a szelén elengedhetetlenül fontos tényező, ez az egyik fő alkotóeleme ugyanis a spermiumoknak is. Antioxidáns hatású anyag, ennek is köszönheti kiemelt jelentőségét, de fontos a férfi ivarszervek normál működésének fenntartásában is.

A férfiak azonban sokkal gyakrabban szembesülnek a szelénhiánnyal mint a nők. Ennek oka, hogy az ejakulálás közben a szervezetükből igen nagy mennyiségben távozik ez az anyag is, vagyis nem csak a szex, de a maszturbálás is csökkenti a szintjét. Ennek megfelelően a szelén pótlása kiemelt jelentőségű a férfiak termékenységének fenntartásában - mondja Ratkó Tünde.

A szelén hiánya és pótlása

Ha a szervezetben nincsen elég szelén, az nem csak a termékenységre gyakorol rossz hatást. A bőr fokozott pigemntációja - anyajegyek és májfoltok megjelenése - is utalhat szelénhiányra, de ez az anyag a pajzsmirigy működésének fenntartásában is fontos, hiányában fáradság jelentkezhet - akárcsak a vas hiánya esetén. A szelénhiány a szívre is rossz hatással lehet, ráadásul a sejtek fiatalságának megőrzésében is rendkívül nagy szerepet játszik, így ezt a részletet sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Alapesetben a táplálkozással a szelén remekül pótolható lenne, ha nem kellene szembesülni a tápanyagtartalom rendkívüli mértékű romlásával. Mára sajnos kizárólag étkezéssel és mozgás révén fedezni a szükséges tápanyagmennyiséget sokszor már nem lehet. Mindkettő elengedhetetlen az egészség és a normál működés megőrzéséhez, de a tápanyagpótlás - főleg, ha a pár babát szeretne – sokszor már elengedhetetlen.

A férfiak esetében olyan készítményt érdemes választani, mely kifejezetten nekik készült, komplex és lehetőség szerint a legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. A praktikusan citrát és glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobb hasznosulást képesek biztosítani, vagyis hatásuk lényegesen előbb és erősebben jelentkezik.

Forrás: ratkotunde.huKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek