A székrekedés szervi és lelki okai

A székrekedés szervi és lelki okai

A jóléti társadalmakban a székrekedés az egyik leggyakoribb emésztőszervi panasz, amelynek okai a mozgásszegény életstílusra és a rostszegény táplálékfogyasztásra vezethetők vissza. Dr. Bende János gasztroenterológus cikke a székrekedés leggyakoribb okait mutatja be.

A székrekedés leggyakoribb szervi okai

Az evés, a gyomorból és az epeutakból kiinduló reflexek és a táplálkozás hormonális szabályzókörei beindítják az egyes bélszakaszokban zajló emésztést és a bélmozgásokat.

  • Evés hiányában elmaradnak a bélmozgásokat kiváltó ingerek, s végül a belek mozgásai is.
  • Nincs széklet akkor sem, ha nagyon keveset eszünk, hiszen ilyenkor naponta igen csekély mennyiségű salakanyag keletkezik.
  • A kis volumenű, de nagy kalóriatartalmú és kevés rostot tartalmazó ételek felszívódása után alig marad a belekben salakanyag, így a bélmozgások szinte fölöslegessé válnak. A széklet beszáradása és a bélmozgások lassulása egymást erősítő folyamatok.
  • A székrekedés okai vagy erősítő tényezői lehetnek különböző hormonális (endokrin) megbetegedések, amelyek a belekre is hatnak. Ilyenek a csökkent pajzsmirigyműködés, a mellékpajzsmirigy-túlműködés, a mellékvese betegsége, a hasnyálmirigy betegségei és a cukorbetegség.
  • A bél izomzatát érintő betegségek, az amyloidosis és szkleroderma következménye is lehet a székrekedés oka.
  • A bélmozgások reflexes szabályozásának zavarait idegrendszeri betegségek, például Parkinson-kór, agyérelmeszesedés és sclerosis multiplex is okozhatják.
  • A széklet távozásának zavara a végbél és a medenceizomzat összehangolt működésének károsodása miatt alakulhat ki, ami hibás gyermekkori beidegződés következménye is lehet.

A székrekedés szervi és lelki okai

A székrekedés lelki okai

A székelési inger elnyomása is lehet oka a székrekedésnek. Sokszor ez húzódik meg a gyermekkori panaszok hátterében, de a felnőttek rohanó, szorongó, stresszes és rendszertelen életmódja – rendszertelen étkezési és alvásritmus – is hasonlóképpen hat. Különösen a reggeli rohanás hatása mutatható ki, ha nincs elegendő nyugodt – kinél több, kinél kevesebb – idő a belek kiürítésére.

Mindenképpen jelentősek a lelki okok, a megváltozott, szokatlan környezet, ami párosulhat fizikai kényelmetlenséggel, a megfelelő idő és hely hiányával. A környezetváltozással és utazással általában együtt jár a táplálék megváltozott összetétele, ami erősíti a jelenséget.

Időskorban jelentkező problémák

Székrekedést okozhatnak a bélrendszer vérellátási zavarai. Időskorra egyrészt a székletürítésben részt vevő hasizmok gyengülnek, másrészt a helytelen táplálkozás és székrekedés nyomán a vastagbél az évek során lassan kitágul, egyes helyeken az érelmeszesedés miatt vérellátása romlik, gyulladásos jelenségek miatt működése károsodik, a perisztaltikus izommozgások renyhébbé válnak, s a széklet továbbítása zavart szenved.
Az idős szervezetben az emésztőnedv-kiválasztás is renyhébb, aminek következtében többek között a bélflóra összetétele is megváltozik. Az idősebbeket fokozottabban sújtja a gyógyszer-mellékhatások miatt kialakuló bélrenyheség.

Bélrenyheséget okozó gyógyszerek

  • vérnyomáscsökkentők és szívgyógyszerek (kalcium-antagonisták);
  • fájdalom- és gyulladáscsökkentők, altatók, nyugtatók;
  • különböző pszichiátriai gyógyszerek, antidepresszánsok.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek