A szakáll 5 egészségügyi előnye + 1 hátránya

A szakáll 5 egészségügyi előnye + 1 hátránya

Újra divat a szakáll. Az elmúlt években olyan hírességek, mint Ben Affleck, George Clooney, Hugh Jackman, Sam Mendes vagy éppen Joaquin Phoenix jelentek meg a nyilvánosság előtt bozontos arcszőrzettel. Sok nő nem kedveli a szúrós bajuszt és szakállat, pedig az arcszőrzetnek számos jótékony hatása lehet.

Védelem a napsugárzás ellen

A szőrös arc hatékony védelmet nyújthat a napsugárzás káros hatásai és a bőrrák kialakulása ellen, derült ki az ausztrál  Dél-Queenslandi Egyetem kutatónak tanulmányából, melyet a Radiation Protection Dosimetry című tudományos szakfolyóiratban publikáltak. A kutatók megállapították, hogy a dús arcszőrzettel fedett bőrfelületet átlagosan körülbelül egyharmaddal kevesebb káros UV-sugárzás éri, mint a csupasz bőrfelületet. A kutatás során az is kiderült, hogy a szakáll hosszától és sűrűségétől függően akár 90-95 százalékos védelmet is nyújthat az UV-sugarak ellen.

A szakáll 5 egészségügyi előnye + 1 hátránya

Asztmatikus rohamok megelőzése

A szakállas férfiak esetében az asztmát kiváltó irritáló polleneket megszűrheti az arcszőrzet, különösképpen a bajusz. A sűrű bajusz képes meggátolni, hogy az allergének nagy része bejusson az orrjáratba és onnan a tüdőbe, mondta Carol Walker, a Birminghami Trichológiai Központ szakértője. "A levegőben szálló mikroszkopikus pollenek ragadósak, ezért könnyen rátapadnak a bajuszra, mielőtt belélegeznénk őket" - jegyezte meg dr. Rob Hicks, londoni körzeti orvos.

Az öregedés lassítása

Idővel az arcszőrzet képes a bőrt fiatalon és jó állapotban tartani, ugyanis a szőrszálak nem engedik, hogy az arcbőrből távozzon a nedvesség. Az arcbőr nedvességtartalmának megőrzésével a szakáll védelmet nyújt a széllel szemben, ami rendkívüli mértékben száríthatja a bőrt, mondta dr. Nick Lowe, londoni bőrgyógyász.

Védelem a köhögés ellen

A vastag, sűrű szakáll a nyaki részen hatékony védelmet nyújt a torok számára, mivel magasabb hőmérsékletet tud biztosítani ezen a hidegre érzékeny területen. "Mikor fáj a torkunk, a szervezetünk a belső hőmérséklet megnövelésével próbálja meg felvenni a harcot a vírusokkal szemben. Minél melegebben tartjuk magunkat, annál hatékonyabban tud küzdeni a szervezetünk a betegséggel szemben. Az arcon és a nyakon lévő vastag szőrtakaró úgy viselkedik, mint egy vastag sál, ami melegen tart" - magyarázta dr. Felix Chua, a London Clinic légzésszervi szakértője.

Védelem a kiütések ellen

A borotválkozás sok esetben a bakteriális fertőzések okozója az arcbőrön, állítja dr. Martin Wade, a Londoni Bőr- és Hajklinika konzultáns bőrgyógyásza. "A borotválkozás könnyen felsértheti az érzékeny arcbőrt, és szőrbenövést, valamint szőrtüszőgyulladást okozhat" - tette hozzá a szakértő.

HÁTRÁNYA:

Egy új-mexikói kutatás eredménye szerint a szakállban több olyan baktériumot is találtak, amelyek egyébként az emberi fekáliában fordulnak elő.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek