A szadomazo szex kedvező hatásai az egészségre

A szadomazo szex kedvező hatásai az egészségre

Most, hogy Magyarországon is a mozikba került A szürke ötven árnyalata című film, sokan fejtették ki pro és kontra véleményüket a szadomazo szexről. Szakértők szerint a visszafogottabb formája egészségünkre is jó hatással lehet. A Medical Daily portál a kötözős szex hat kedvező hatását gyűjtötte össze.

A Medical Daily portál a kötözős szex hat kedvező hatását gyűjtötte össze.

Javítja a kommunikációt

A BDSM-et gyakorló párok kommunikációja általában jobb, mint a nem „perverz” pároké. Ennek az az oka, hogy az ilyen párok nyíltabban fogalmazzák meg szexuális vágyaikat, ezért tisztában vannak a kommunikáció fontosságával, és ez elősegíti a hétköznapi problémák megbeszélését és megoldását is.

Az intimitás fokozása

A hálószobában történt bizarr események fokozhatják a párok közti meghittséget. A BDSM játékok jó részénél maximális mértékben meg kell bízniuk egymásban. Nem mindegy, hogy a partner teljes bizonyossággal tudja-e, hogy párja abbahagyja például a feneklést, ha már kellemetlenné válik, vagy kioldozza, ha a másik ezt kéri tőle.
Az Archives of Sexual Behavior folyóiratban 2009-ben megjelent tanulmányból is az derül ki, hogy a BDSM szexnek hódoló párok kapcsolata szorosabbá vált az idők folyamán, mint az ilyen gyakorlatot nem folytató pároké.

A szadomazo szex kedvező hatásai az egészségre

Elősegíti a hűséget

A működő BDSM kapcsolat fenntartása jelentős érzelmi befektetést igényel a pároktól. Ezért az ilyen jól funkcionáló kapcsolatokat kevésbé hajlamosak felrúgni a párok, mint a lazább „normális” párkapcsolatokat.

Jobb mentális egészség

A múltbeli feltevések bántalmazással, nemi erőszakkal vagy mentális rendellenességekkel társították a BDSM-et. A tudomány azonban újra meg újra bizonyította, hogy ez téves feltételezés. A Journal of Sexual Medicine  folyóiratban megjelent 2013-as tanulmány szerint a BDSM-et gyakorló emberek magasabb pontértékeket értek el bizonyos mentális egészséget jelző mutatók esetében, mint a kevésbé merész szexet folytatók.
A BDSM-et kedvelő résztvevők kevésbé voltak neurotikusak, nyitottabban álltak a dolgokhoz, jobban érzékelték és elfogadták a szexuális visszautasítást, biztosabbak voltak a párkapcsolatukban, és az általános közérzetük is jobb volt.

Csökkenti a pszichés stresszt

A BDSM-tevékenységet folytatók stressz-szintje általában alacsonyabb volt, mint a kontrollszemélyeké. A korábban már említett 2009-es tanulmányban a kutatók azt tapasztalták, hogy a domináns és alávetett játékokban résztvevő egyének kortizolszintje (a kortizol a stressz hatására képződő hormon) alacsonyabb volt a szado-mazo szex után, mint előtte. Noha az alávetett személyek kortizolszintje megnőtt a játék befejezése előtt, ennek ellenére alacsony pszichés stresszről számoltak be.

Enyhíti a szorongást

Az a szexuális élvezet, amelyet a fájdalomokozás vagy a fájdalomelviselés okoz, még a legszorongóbb típusoknál is képes csökkenteni a szorongást. A Society for Personality and Social Psychology 2014-es texasi ülésén előadott tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a szado-mazo játék megváltoztatja az agy véráramlását, ami a futási eufóriához, illetve a jógához hasonló megváltozott tudatállapotot idéz elő.

A prefrontális és a limbikus/paralimbikus fájdalomérző területeken megfigyelhető agybeli változások akkor aktiválódnak, amikor a résztvevők kockadobással eldöntve fájdalmat kapnak vagy adnak. A nyugodtságérzet annak az eufóriának köszönhető, amelyet a területeken bekövetkező véráramlás-csökkenés okoz, ily módon enyhül a szorongás.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek