A rostokról

Az egészséges táplálkozás - a környezeti ártalmak és az emberek általános egészségi állapotának romlása miatt - az elmúlt évtizedekben vált igazán fontos kérdéssé. A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillére a rostokban gazdag étrend, amely ellenállóvá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben.

Rostok növényi eredetű táplálékokban, elsősorban gyümölcs és gabonafélékben, zöldségekben és hüvelyes növényekben találhatók. A rostokat két nagy csoportra oszthatjuk, az oldható és az oldhatatlan rostokra. Oldható rostokat gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban, árpában, zabban találunk, míg oldhatatlan rostokat a teljes értékű magvak és a magok, gyümölcsök, zöldségek héja tartalmaz. Rostokban gazdag táplálkozással olyan súlyos betegségek előzhetőek meg, mint a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség vagy a vastagbél megbetegedései. A rostok serkentik a rágást, a nyáltermelődést, a gyomorsavak kiválasztódását. Jótékony hatással vannak a bélmozgásokra, serkentik az emésztést.

Kutatások bizonyították, hogy a nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt stb. fogyasztók között kisebb a rosszindulatú rákos megbetegedések aránya, mint másoknál. Az oldható rostok jótékonyan befolyásolják a szív és érrendszeri megbetegedéseket. A rostok ugyanis "megkötik" az epesókat, gátolva ezzel a koleszterin felszívódását a vérbe. A szervezetnek az epesók szintetizálásához koleszterinre van szüksége. A rostok folyamatos felhasználása ezért az epesók elvesztésével és azok újraszintetizálásával történik, így csökken a vér koleszterinszintje.

Bár a rostok az egészséges táplálkozás fontos összetevői, túlzott fogyasztásuk mégis káros lehet a szervezet számára, mert megkötik a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és megakadályozhatják a tápanyagok felszívódását a szervezetbe, de hatással vannak a cink, vas és egyéb más elemek felszívódásának mértékére is. Ezért naponta csak annyi rostos táplálékot fogyasszunk, amennyi a szervezet számára könnyen feldolgozható. A legmagasabb rosttartalma a nem finomított gabonaféléknek, a búzakorpának és a hüvelyeseknek van. A zöldségek és a gyümölcsök magas víztartalmuk miatt kevesebb rostot tartalmaznak. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes naponta 20-30 gramm oldható és oldhatatlan rostokban gazdag élelmiszert fogyasztani. Ezt a mennyiséget 2-4 db gyümölcs vagy zöldség, 6-8 kanálnyi gabonaféle, vagy teljes kiőrlésű gabonaféléből készült kenyér vagy péksütemény fedezi. Ha naponta megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét fogyasztunk, a szervezetben megnő a vitamin, és az ásványi anyag mennyisége, ezáltal nő a szervezet ellenálló képessége is a betegségekkel szemben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek