A réz jót tesz a szívnek

A réz jót tesz a szívnek

A Louisville-i Egyetem Orvosi Központja és a USDA Humán Táplálkozástani Kutatóintézet közösen publikált tanulmánya szerint a réz jó hatással van a szívműködésre. Egereken végzett kutatások bebizonyították, hogy a táplálékhoz hozzáadott réz enyhíti a szív terhelését, megakadályozza a szívmegnagyobbodást. Az alacsony rézbevitel ugyanakkor növeli a koleszterinszintet, a vérrögképződést és szívelégtelenséget okozhat.

A rézzel etetett egerekben a szívelégtelenség csökkenő mértéket mutatott, és a folyamatos terhelés ellenére is megfelelően működött a szívük. A rézkiegészítést nem kapott, terhelt egerek azonban szívbetegek lettek.

A rézben gazdag diéta egy olyan fehérje termelődését stimulálja, ami támogatja az erek növekedését. Azt azonban még nem tudják pontosan, hogy önmagában ez hogyan segíti a szív működését. A kísérlet alapján az emberek számára a jótékony hatású mennyiség kb. 3 mg/nap rézfelvétel lenne - szemben a ma ajánlott 0,9 mg-mal. A napi rézbevitel emelése tehát főleg azoknak lehet hasznos, akik hajlamosak a szívbetegségre - így a réz jelentősen lecsökkentheti e betegség halálozási arányát.