A rákbetegségek harmada életmódváltással megelőzhető lenne

A rákbetegségek harmada életmódváltással megelőzhető lenne

Huszonnégy daganatos betegség 13 kockázati tényezőjét azonosították ausztrál kutatók, akik azt is kimutatták, hogy csupán hat kockázati tényező életmódváltás révén történő kiiktatásával megelőzhető lenne a rákbetegségek egyharmada, azaz 37 ezer daganatos megbetegedés Ausztráliában.

2015.10.09

A 13 azonosított kockázati tényező közül a dohányzás, az UV-sugárzásnak való kitettség, a testsúly, a rossz étrend és az alkohol okozza az összes megelőzhető daganat 90 százalékát - hangsúlyozta Sanchia Aranda professzor, az Ausztráliai Ráktanács vezérigazgatója. Az Australian and New Zealand Journal of Public Health című folyóiratban közzétett tanulmányt a tanács finanszírozásával a queenslandi QIRM Berghofer Orvostudományi Kutatóintézet szakemberei készítették.

A rákbetegségek harmada életmódváltással megelőzhető lenne

A professzor elmondta, hogy a rossz étrend a túl sok vörös és feldolgozott hús, a kevés gyümölcs, zöldség és növényi rost fogyasztását jelenti. "Mindig is tudtuk, hogy ez összefüggésben van a daganatos betegségek kialakulásával, de nem tudtuk számszerűleg kimutatni, csupán a dohányzás esetében" - magyarázta. A tanulmányban azt is számszerűsítették, hogy a dohányzás a tüdőrák mellett hány bél- és hólyagrákos esetet okozott az ötödik kontinensen 2010-ben: előbbi 951-et, utóbbit 781-et. "Az emberek valószínűleg elcsodálkoznak azon, hogy a túlsúly és a rák között is összefüggés van. Egyre jobban túlsúlyos nemzetté válunk, és évente mintegy négyezer daganatos betegséget lehetne megelőzni, ha soványabbak lennénk" - hangoztatta.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek