A puha lábakért

A puha lábakért

Bár kezeink ápolására mindig jobban odafigyelünk, lábfejünk ugyanannyi figyelmet érdemelne. A hidegebb hónapokban ugyan nincs szem előtt, de már előkerültek a szandálok, a papucsok, ezért átvesszük a legalapvetőbb lábápolási tudnivalókat. Ha helyesen járunk el, még az olyan problémák is megelőzhetők, mint a lábgomba.

Lábunk a téli és a nyáriidőszakban más-más veszélynek van kitéve, de mindenképpen érdemes az év minden szakában időt szánni rá. Örökérvényű tanács a lábak hidratálása, hiszen nem szeretnénk, hogy a bőrünk száraz és repedezett legyen. A talpak különösen hajlamosak erre, sajnos a bőrkeményedés is megjelenhet, ha nem teszünk ellene.

Kellemes ápolás

Ahhoz, hogy bőrünk ezen a területen szintén bársonyos legyen, lábunkat érdemes minden este fürdés után lábápoló krémmel bekenni és úgy lefeküdni, illetve kéthetente lábfürdőt készíteni. Ezt kinevezhetjük „énidőnek”, amikor szakítunk magunkra egy kellemes félórát. Az egyik kedvenc zenénk mellett áztassuk be lábunkat bokáig érő meleg vízbe. A lavórba tegyünk egy evőkanál sót és két evőkanál ecetet, ez a keverék segít megelőzni a lábgomba kialakulását.
Miután a bőr felpuhult egy bőrkeményedés-eltávolítóval dörzsöljük át a talpat, különösképpen a sarkat.A körmöket is ilyenkor vágjuk le, hiszen nemcsak a bőr, de a köröm is felpuhul az áztatás során, így könnyebb eltávolítani.

Töröljük szárazra a lábat és alaposan kenjük be krémmel. Patikákban kapható kifejezetten lábfejre való készítmény, de bármilyen zsíros hidratáló krém is megfelel. Ha krém helyett valami természetesre vágyunk, akkor egy fél citrom kifacsart levével dörzsöljük át az egész lábfejet. Utána lehetőleg húzzunk fel egy tiszta pamutzoknit, hogy a bőr a tápláló krémet vagy a citromlevet fel tudja szívni, így nem kenjük össze a papucsot sem.

A komolyabb bőrkeményedések, körömbenövések otthon nem kezelhetők, ezért keressünk egy jó pedikűröst vagy podológust (a láb rendellenségeivel foglalkozó szakember), ahova igény szerinti rendszerességgel ellátogatunk, mondta el dr. Révész Klaudia, az Abalance bőrgyógyász-kozmetológusa.A puha lábakért

A lábgomba megelőzése

Minden fürdés után alaposan töröljük át a lábainkat és a lábközöket is szárazra! A gomba a talpon és a lábujjak közötti résekben telepszik meg, ezért soha ne hagyjuk nedvesen ezt a területet. A fertőzés olyan helyeken terjed a legkönnyebben, ahol az emberek mezítláb közlekednek. Ilyenek például az uszodák, fürdők, strandok, szaunák, ezért ne vegyük le papucsunkat, csak ha feltétlenül muszáj. A zokni és cipő anyaga rendkívül fontos, hiszen az izzadt láb jó táptalaj a gombának. Viseljünk pamutzoknit és lehetőleg kerüljük a műbőr cipőt, szandált. A cipőink belsejét rendszeresen fújjuk be szagtalanító spray-vel. A törölközőket, fürdőszobai kilépőket magas hőfokon mossuk, és ne használjuk mások körömvágó ollóját. A teafaolaj kitűnő fertőtlenítő és gombaölő hatású, ezért időnként akár hígítása nélkül vattára csepegtetve bekenhetjük vele lábunkat, vagy valamilyen semleges krémbe keverve használhatjuk fel.


Lábproblémák

A benőtt köröm nagyon kellemetlen probléma, így legtöbbször a pedikűrös szakértelmét igényli. Okozhatja a rosszul vágott köröm (túl rövidre sem szabad), fertőzések, sérülések és a szűk cipő viselése. Ha a köröm szélénél érzékenységet, pirosodást, esetleg váladékozást észlelünk, forduljunk szakemberhez, mert akkor még megelőzhető a további állapotromlás. Kezeletlenül hagyva adódhatnak esetek, amikor a pedikűrös sem tud segíteni. Ilyenkor elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás, aki érzéstelenítés mellett részleges vagy teljes körömeltávolítást végez.

A köznyelvben bütyöknek nevezett lábproblémát a szűk cipő, illetve a magassarkú cipő viselése okozza, ami a nagylábujjat deformálja és csontkinövést, kötőszöveti szaporulatot idéz elő. Megelőzni csak az ilyen jellegű lábbelik mellőzésével lehet. A kialakult bütyök lábbetétekkel kezelhető, súlyosabb esetben műtéti úton eltávolítható. Az operációt követően két héttel már újra hordható cipő.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek