A placebo akkor is hat, ha tudjuk, hogy palcebo

A placebo akkor is hat, ha tudjuk, hogy palcebo

A placebo-hatás már önmagában is meglehetősen fura jelenség, egy új tanulmány azonban még inkább meglepőbbé teszi az egészet – az orvosi célból adott, gyógyhatással nem rendelkező készítmények akkor is működhetnek, ha egyébként tudjuk róluk, hogy hatóanyagot nem tartalmaznak.

A Colorado Boulder Egyetem (UCB) kutatói hevített tárgyat érintettek a kísérletben résztvevő emberek karjához. A forró objektum hőmérséklete ahhoz kevésnek bizonyult, hogy sérüléseket okozzon, a fájdalomérzet kiváltására viszont bőven elegendő volt - írta az IFL Science weboldala.

Ezt követően a végtagokat egy olyan kenőccsel kenték be, amiről a résztvevők azt hitték, hogy fájdalomcsillapító hatású. A páciensek tulajdonképpen kék festékkel színezett vazelint kaptak, a tudósok pedig titokban egyszerűen csak lecsökkentették a tárgy hőmérsékletét, miközben a gél az alanyok kezén volt. Az illúzió fenntartása érdekében a kísérlet résztvevőinek orvosi kérdéseket tettek fel, valamint információkkal látták el a nem létező gyógyszerről a mit sem sejtő embereket.

A placebo akkor is hat, ha tudjuk, hogy palcebo

A résztvevők egy részének - akik még csak egyszer használták a placebo készítményt - elmondták az igazságot a kék gélről, náluk ezt követően a placebo-hatás azonnal elmúlt.

Az érdekes megfigyelést azoknál az alanyoknál tették, akik négyszer egymás után használták a színes krémet. Nekik hiába mondták el az igazságot, a placebo-hatás továbbra is érvényesült.

A kutatás egyik szerzője, Scott Schafer szerint az említett résztvevők olyan szinten összekapcsolták a csökkent fájdalomérzetet a kék vazelinnel, hogy az "álgyógyszer" leleplezése után is tovább érezték a fájdalomcsillapító hatást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek