A pisztácia véd a szívbetegségekkel szemben?

A pisztácia véd a szívbetegségekkel szemben?

Szakemberek úgy vélik, hogy a pisztácia olyan anyagokban gazdag, melyek csökkentik az érszűkület kialakulását. A legújabb kutatások szerint mindössze 90 gramm pisztácia elegendő lehet a szívbetegségek kialakulásának megelőzésére.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azt állítják, hogy a pisztácia szignifikánsan csökkenti a szívbetegség kockázatát és a koleszterinszintet, a verőerek egészségesek maradnak.

A Dr. Penny Kris-Etherton vezette tanulmányban önkénteseket kértek meg arra, hogy alacsony zsírtartalmú diétájukat pisztáciával egészítsék ki. Néhányan 45 g, míg mások dupla mennyiségű diót fogyasztottak naponta, a harmadik csoport nem evett pisztáciát.

A kutatók megállapították, hogy alig egy hónap elteltével a pisztácia-evők csoportjában a koleszterin-szint szignifikánsan csökkent, és akik a legtöbb diót fogyasztották, a legjelentősebb koleszterinszint csökkenést érték el. A munkacsoport szerint napi 90gramm pisztácia 8,4%-os koleszterinszint-csökkenést okoz, az LDL vagy rossz" (ártalmasabb) koleszterin szintje pedig 11,6%-t esik.

Dr. Kris-Etherton úgy véli, hogy a tanulmány megmutatta, hogy a pisztácia egészséges %u201Eszív-diétával" együtt csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. A pisztáciáról ismert, hogy különösen gazdag egy lutein nevű antioxidánsban, amely rendszerint jelen van a zöld levelű zöldségekben és az élénk színű gyümölcsökben; a lutein segít megelőzni, hogy a koleszterin lerakódjon az erek falában. A szakemberek azt tanácsolják, inkább sózás nélkül fogyasszuk a pisztáciát, mivel a sok só megemeli a vérnyomást.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek