A pacemaker története

A pacemaker története

A pacemaker készülékek története kényszerűségből, egy könyv nagyságú, állatkísérletekre kifejlesztett prototípussal kezdődött, amellyel gyermekek életét próbálták meghosszabbítani - szerencsénkre a készülék bevált!

Napjaink pacemakerei mindössze gyufásdoboz méretűek, és az egyszerű ritmusgeneráláson túl képesek érzékelni a szív saját aktivitását, ahhoz alkalmazkodnak. A kezelőorvost manapság már az interneten keresztül tájékoztatják a beteg aktuális állapotáról. De nem volt ez mindig így.

A szív - és ezáltal a pacemaker - működési elvére már évszázadokkal korábban rájöttek: a szív ritmusos összehúzódásáért felelős központ elektromos impulzusokkal vezérli a szívműködést. A szív külső elektromos ingerlésével már az 1700-as évek végén kísérleteztek, sőt a régi rómaiak egyes betegségeket elektromos ráják csípésével kezeltek.

Az 1950-es évek elején elektroncsöves felépítésű, hálózati áramról üzemelő úgynevezett szívritmus-generátorokat kezdtek gyártani. Ezek a szerkezetek szekrény nagyságúak voltak, mozgatni gyakorlatilag nem lehetett őket, áramkimaradás esetén pedig a beteg élete is veszélybe került.

A pacemaker története

1949-ben az elektromérnök-hallgató Earl E. Bakken, sógorával közösen céget alapított orvosi műszerek javítására, Minneapolis-ban. Kapcsolatba kerültek a kor egyik jeles szívsebészével Dr. C. Walton Lillehei-jel, aki sikeresen korrigálta gyermekek veleszületett szívhibáit, azonban egyes műtétek után ritmuszavar alakult ki. Dr. Lillehei javaslatára Bakken egy olyan hordozható pacemakert tervezett, ami a kis betegeket a telepes táplálás miatt már nem kötötte az elektromos hálózathoz. Ez az eszköz körülbelül könyvméretű volt.

"A kórházban jártam egy másik munka miatt és láttam, hogy Lillehei egyik betege épp azt a prototípust használja, amit előző nap még az állatlaborba vittem kipróbálás céljából. Gyorsan megkerestem Lillehei-t, aki a szokásos nyugodt stílusában előadta: hallotta, hogy a pacemaker működik, így egy percet sem hajlandó elpazarolni, a gyerekeket az elérhető legjobb eszközökkel akarja kezelni" - emlékezett vissza Bakken.

1958 októberében ültették be az első pacemakert egy 43 éves nőbe Svédországban. Ez a pacemaker néhány órán keresztül üzemelt, a következő már pár napig, majd az üzemidő folyamatosan javult. A beteg 86 éves korában hunyt el, szívbetegségétől teljesen független, daganatos betegségben. Élete során összesen 22 darab pacemakert kapott.

Forrás: Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek