A nyálból kimutatható a torokrák

A nyálból kimutatható a torokrák

A nyak és a torok rákos megbetegedéseire utaló genetikai jelzéseket fedeztek fel kutatók a nyálban és a vérben, így várhatóan lehetőség nyílik ezeknek a daganatoknak a hatékony szűrésére - írja az MTI.

2015.06.26

„Bizonyítottuk, hogy ezeknek a rákbetegségeknek a dns-e kimutatható és mérhető a vérben és a nyálban” – mondta Nishant Agrawal, a marylandi Jonhs Hopkins Egyetem onkológus professzora és fej-nyaksebésze, a Science Translational Medicine című amerikai tudományos folyóirat szerdai számában megjelent tanulmány vezető szerzője.

„A szűrővizsgálataink azt mutatják, hogy a nyál genetikai elemzése a legjobb módszer a szájüregi (nyelv-, íny-, ajak-) rák felfedezésére, a vérben lévő daganatos dns hatékonyabb lehet a torokban (gége, algarat és szájgarat) keletkező rosszindulatú daganatok kiszűrésére” – tette hozzá.

A nyálból kimutatható a torokrák

A vér és a nyál együttes genetikai elemzése a legjobb megközelítésnek tűnik a fej és a nyak rákos megbetegedéseinek kiszűréséhez – tette hozzá Nishant Agrawal.

A kutatáshoz 93 olyan páciens adott nyálmintát, 47 pedig vérmintát is, akinél nemrégiben diagnosztizálták a fenti betegségek valamelyikét.

Az Egyesült Államokban terjedőben lévő humán papilloma vírus (HPV) vírus okozta rákos megbetegedések esetében Nishant Agrawal és csapata a páciensek vérében és nyálában kereste a gyakran nemi érintkezés útján terjedő kórokozó dns-ét. A nem ezen vírus okozta daganatos megbetegedések esetében – ezek vannak világszerte többségben – a kutatók a genetikai mutációk jeleit keresték.

Mind a 46 szájüregi rákot megbízhatóan azonosították a nyál genetikai elemzésével. A 34 szájgarati rák közül 16-ot, hét gégerákos esetet (70 százalék) és a három algarati rákból kettőt sikerült így azonosítani.

A tumoros dns-ek azonosításának új technikájához több beteget és egészséges résztvevőt kell bevonni ahhoz, hogy a hatékonysága megállapítható legyen – vélik a szerzők.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek