A női vonzerő titka - tudományosan bizonyítva

A női vonzerő titka - tudományosan bizonyítva

Kiderült, hogy mitől lesz egy nő igazán vonzó bármelyik férfi számára. Azt máris elárulhatjuk, hogy nem a külsőn van a hangsúly.

A berni egyetemen dolgozó Daria Knoch és a Berni Egyetemi Kórházban, valamint a Konstanzi Egyetemen dolgozó kollégái közös kutatásuk eredményéről a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban számoltak be.

A kutatásban 28 nő és 57 férfi vett részt. A nőknek szigorúan kerülniük kellett minden, a testszagra hatással lévő dolgot, például a dezodort, parfümöt, szexet, fogamzásgátlót.

Ciklusuk legtermékenyebb napjaiban éjszakára pamutvattát rögzítettek a nők hónaljához. Ezzel párhuzamosan nyálmintákból megállapították a hormonszintjüket. Később a férfiak megszagolták a pamutvattákat és egy nullától százig terjedő skálán meghatározták, mennyire érzik vonzónak az adott szagot.

A női vonzerő titka - tudományosan bizonyítva

A tudósok összegzése szerint a résztvevők eléggé egyetértettek abban, mely nők illata a vonzó. Azoknak a nőknek az illatát értékelték a legvonzóbbnak, akik egy bizonyos hormonszintet mutattak. Minél magasabb volt egy nő ösztrogénszintje és minél alacsonyabb a progeszteronszintje, annál vonzóbbnak találták a férfiak a természetes testszagát.

Az eredmények nem is annyira meglepőek, hiszen az evolúcióra vezethetőek vissza. A nemi hormonoknak ezen szintje ugyanis a női ciklus legtermékenyebb napjain arra utal, hogy különösen nagy esélye van a fogantatásnak.
Az evolúciós elmélet szerint a férfiak olyan partnereket keresnek, akikkel a lehető legsikeresebb lehet a szaporodás.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek