A napozás segít megőrizni a szellemi frissességet!

A napozás segít megőrizni a szellemi frissességet!

Ha kedveljük a napozást, akkor jó esélyünk van arra, hogy okosabbak legyünk, és elkerüljük az elmezavart - állítják a kutatók. Azt találták ugyanis, hogy a D-vitamin fokozott bevitele - a napozás vagy az olajos hal fogyasztása - jó kondícióban tartja az agyunkat, ahogy öregszünk.

Az eredmények azt sugallják, hogy a melegebb éghajlatra való elvonulás és a diéta segíthet frissen megőrizni az értelmi képességeinket. A manchesteri egyetem tudósai szerint a több D-vitamin-bevitel jobb agyműködéshez vezet a középkorúaknál és az időseknél.

A tanulmányban 3133, negyven és 79 év közötti férfi agyi aktivitását vizsgálták meg nyolc tesztközpontban, Európa legkülönbözőbb pontjain. Megvizsgálták a memóriájukat, annak gyorsaságát, valamint a hangulatukat is vizsgálták, és azt is, mennyit mozognak - ezek az összetevők ugyanis mind hozzátartoznak gondolkodásunk frissességéhez.

Dr. David Lee, a kutatás vezetője szerint korábbi vizsgálatok során, amelyek a D-vitamin és a szellemi teljesítőképesség kapcsolatát vizsgálták, ellentmondásos eredmények születtek. Most azonban lényeges kapcsolatot találtak a az információk lassabb feldolgozása és a D-vitamin alacsonyabb szintje között.

A D-vitamin szintjét vérvétellel állapították meg. Úgy találták, hogy azok a férfiak, akiknek magasabb a D-vitamin-szintjük, folyamatosan jobban teljesítettek. Érdekes módon a kapcsolat a hatvan évesnél idősebb férfiaknál erősebb volt, habár ennek a biológiai okai tisztázatlanok.

A D-vitamin akkor keletkezik, ha a bőrt napfény éri, de megtalálható egyes ételekben is, például az olajos halban. Segít a sejteknek felszívni a kalciumot, és fontos a csontoknak is.

A kutatók nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy a szellemi frissesség és a D-vitamin szintje pontosan milyen kapcsolatban van egymással, azonban az egyik lehetséges magyarázat az, hogy szerepe van az idegek védelmében.

A szerzők hangsúlyozták, hogy mindez nem jelenti azt, hogy mindenki mehet ész nélkül napozni, a korlátlan napozás ugyanis növeli a bőrrák veszélyét.

Forrás: Inforadio.hu

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek