A nagy imitátor

"Ami az egyik embernek táplálék, az a másik embernek keserű méreg". A táplálékfogyasztással kapcsolatos kellemetlen reakció kialakulása régóta ismert. Már Hippokratész is megfigyelte, hogy az arra érzékeny embereknél sajtfogyasztást követően fejfájás jelentkezik.

Életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson, és a bélnyálkahártya érintkezik a legnagyobb felületen a környezettel. A bélnyálkahártya védőgátként működik, megakadályozza, hogy a kórokozók és más antigének, allergén komponensek bejussanak a szervezetbe. Nem csoda tehát, ha ilyen nagy mennyiségű táplálék közül egyik-másik kellemetlen tüneteket vált ki.

A táplálékfogyasztáshoz kapcsolódó megbetegedések többfélék lehetnek. A tüneteket előidézhetik a táplálékkal bejutott mikroorganizmusok, baktériumok, vírusok, paraziták stb. Ilyen esetekben ételfertőzésről beszélünk.

Máskor baktérium vagy gombatoxinok, esetleg természetes tartalomként előforduló toxikus anyagok (pl. mérges gombák) okozzák a betegséget. Ezek az ételmérgezések.

Táplálékallergiáról  akkor beszélünk, ha az adott táplálék (vagy táplálék-összetevő) allergénként viselkedik, és immunreakciót indít el. A táplálékallergia tüneteivel teljesen megegyező, de az immunrendszer közreműködése nélkül kialakuló betegséget táplálékintoleranciának nevezzük.

Az is előfordul, hogy a táplálék elutasítása emocionális vagy pszichés okból történik ( pl.: vallási előírás). Ez a táplálékaverzió.

Csaknem valamennyi élelmiszer kiválthat allergiát. Az évszázados táplálkozási szokásoknak megfelelően az északi államokban a hal, Amerikában a földimogyoró, Ázsiában a szója okoz leggyakrabban tüneteket, nálunk pedig a tej, a tojás, és nő a szója iránt érzékenyek száma is.

Leggyakoribb táplálékallergia-okozók: tej, tojás, szója, földimogyoró, dió, gabonafélék, hüvelyesek, hal, rák, kagyló, citrusfélék, gyümölcsök, zeller, paradicsom.

A táplálékallergia tünetei nem ételspecifikusak, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan tüneteket  többféle étel is kiválthat. A tünetek lehetnek nagyon diszkrétek, máskor halmozottan fordulnak elő.

Jelentkezhetnek mind heveny, mind krónikus formában, különböző súlyosságúak lehetnek, és a korral változhatnak mind a súlyosság, mind a szervi lokalizáció tekintetében.

A táplálékallergiáról azért mondhatjuk, hogy nagy imitátor, mert gyakran

  • az allergia más megbetegedés klinikai képét utánozhatja
  • allergiára gyanakszunk, pedig más megbetegedés áll a panaszok hátterében
  • más betegségek (savtúltengés, műtét, fekélybetegség, alkoholizmus, fertőzés, gyógyszerek) hozzájárulhatnak az ételallergiák kialakulásához, s ilyenkor a táplálékallergia másodlagosan csatlakozik az eredeti betegséghez. A differenciáldiagnózis felállítása az orvos feladata.

Nézzünk néhány példát:

  • A táplálékallergia gyomor-bélrendszeri tüneteit

(hasmenés, véres széklet, hasi fájdalom, reflux, csecsemőkorban gyenge súlygyarapodás) utánozhatják a gyomor, a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy betegségei, bélfertőzések, Crohn-betegség, alkohol, ill. gyógyszermellékhatás stb.

  • A táplálékallergia bőrtüneteit (ekcéma, ajak- és nyálkahártyatünetek, dermatitis, viszketés) utánozhatják a kiütéses fertőzőbetegségek, gyógyszerek, fénytúlérzékenység stb.
  • A táplálékallergia légúti tüneteit

(orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, rekedtség, obstruktív bronchitis, asztmas) utánozhatja bakteriális, virális, mikotikus fertőzés, krónikus bronchitis, reflux-betegség stb.

  • A táplálékallergia hematológiai tüneteit (apró bőr- vagy nyálkahártyavérzés, vashiányos anémia) utánozhatják egyéb hematológiai betegségek, elégtelen vasbevitel és/vagy felszívódás, vérzés stb.

Magyarországon minden 5. ember azt jelezte, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után kellemetlen tünetei jelentkeznek. Sokan a betegség természetének tisztázása nélkül diétázni kezdenek. Az öngyógyítás veszélyes, mert - többek között - a téves diagnózis miatt az alapbetegség kezelése elmarad.

A táplálékallergia diagnózisának felállítása mindenkor orvosi feladat, melyben az orvos és a dietetikus szoros együttműködése szükséges, a beteg részéről pedig türelemre és bizalomra van szükség.

A táplálékallergiás betegek biztonságos élelmiszer-választása akkor sem egyszerű feladat, ha tudják, hogy mit kell kihagyjanak az étrendjükből. A panaszt okozó élelmiszer kizárása az étrendből egyszerűnek tűnik: például a tejallergiás ne igyon tejet, a tojásallergiás ne egyen tojást. Megvalósítása azonban nagyon nehéz, mert az élelmiszerek több összetevőből állnak, és az allergének rejtett formában jelen lehetnek, vagy a gyártási eljárás során szennyeződhetnek vele.

A tüneteket kiváltó allergének és intoleranciafaktorok elkerülését csak az allergénmentes élelmiszerek megbízható nyilvántartása teszi lehetővé. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank évente kiadja a 9 leggyakoribb allergén-komponenstől mentes élelmiszerek listáját.

Az élelmiszerlisták az ételallergiás betegeknek nyújtanak segítséget, hogy olyan termékeket válasszanak, amelyek számukra ártalmatlanok, ill. ne fogyasszanak tévesen olyanokat, amelyeket tünetmentességük érdekében el kellene kerülni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek