A Mount Everesten lakik a cukorbetegség kulcsa

A Mount Everesten lakik a cukorbetegség kulcsa

A Mount Everestet meghódító hegymászókon végzett vizsgálat új megvilágításba helyezi a kettes típusú cukorbetegség biológiai kiváltó tényezőit, miután kiderült, hogy a magasban mérhető alacsony oxigénszint növeli az inzulinrezisztenciát.

2014.04.17

A brit kutatók kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy az alacsony oxigénszint (hypoxia) összefüggésben áll-e az inzulinrezisztenciával, a cukorbetegség kockázati tényezőjével. Akkor beszélünk inzulinrezisztenciáról, amikor a test nem reagál megfelelően a vércukorszintet szabályozó inzulin hormonra.

Az inzulinrezisztenciára utaló indikátorok közül több is növekedésnek indult, amikor a hegymászók magassági oxigénhiánynak voltak kitéve 6-8 héten át. Ez a változás a vérképben a gyulladásra és az oxidatív stresszre utaló értékek emelkedésében nyilvánult meg.

A Mount Everesten lakik a cukorbetegség kulcsa

„Ezek az eredmények hasznos betekintést nyújtanak az inzulinrezisztencia problémakörébe. Az elhízott egyének zsírszöveteiről feltételezzük, hogy krónikusan mérsékelt oxigénhiányos állapotban vannak, mivel a vérerek képtelenek megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a számukra” – fogalmazott a munkálatokat irányító Mike Grocott, a Southamptoni Egyetem professzora.

A kutatók olyan folyamatokat figyeltek meg a magassági körülményeknek kitett egészséges emberek szervezetében, amelyek egyébként tengerszinten csak elhízottaknál jelentkeznek.

„Ezek alapján feltételezhető, hogy létezhet olyan kezelés, ami lassítja a haladást a kialakult cukorbetegség létrejötte felé. Beleértve az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésére irányuló intézkedéseket” – tette hozzá Grocott.

A 2007-ben történt Everest-expedíció során 24-en vágtak neki a hegynek, miközben ellenőrizték a vércukorszintjüket, a testsúlyukat és a szervezetükben lévő gyulladás szintjét az alaptáborban – ami körülbelül 5 300 méter magasan helyezkedett el. A résztvevők fele ezen a bázison maradt, másik felük pedig továbbment a 8 848 méteres csúcsra. Mindkét csoportnál az expedíció hatodik és nyolcadik hetében is történt mérés – olvasható a PLOS One című szakfolyóirat április 14-i számában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek